WSBK 2017: Nova pravila, večja izenačenost. Le še dva tedna do prve dirke!

Le še dva tedna je do začetka nove, jubilejne tridesete sezone Svetovnega prvenstva Superbike, zato se je večina tovarniških ekip že predstavila.

WSBK 2017: Nova pravila, večja izenačenost. Le še dva tedna do prve dirke! (foto: WSBK) WSBK
10. 2. 2017

Spremenjena štartna vrsta

Kot kaže, utegne biti letošnja sezona (še bolj) zanimiva, saj od letos veljajo nekatera spremenjena tehnična določila, ki so stroje še nekoliko bolj približali cestnim originalov. Sprememba, ki utegne močno vlivati na razplet prvenstva, je drugačna štartna linija v drugi dirki v nedeljo. Ta se poslej formira na podlagi rezultatov prve sobotne dirke, s tem, da prvi trije štartajo s tretje štartne linije tako, da zmagovalec štarta deveti za drugo uvrščenim in tretje uvrščenim. Četrouvrščeni štarta v nedeljo kot prvi. In tako dalje. Na ta način bodo imeli v drugi dirki več možnosti tisti, ki v prvi niso bili uvrščeni najbolje, najhitrejši v prvi dirki pa se bodo morali za ponovitev stopničk v nedeljo še bolj potruditi.

Kdo so favoriti?

Tovarniška ekipa Ducatija Aruba.it Racing-Ducati je v sezoni 2016 osvojila 11 zmag, načrte so razkrili na predstavitvi ekipe v Arubinih prostorih v Arezzu. Tovarniški Panigale R je letos obarvan nekoliko drugačno, predstavlja evolucijo in naslednjo stopnjo pri razvoju okvirja, agregata in elektronike. Letošnja dirkača bosta Chaz Davies, ki si je v lanski rekordni sezoni privozil status favorita, ter povratnik, izkušeni in hitri Marco Melandri, ki v tej seriji v štirih letih nastopanja zabeležil 19 zmag in 49 stopničk.

Na predstavitvi so poleg načrtov ekipe izvedeli nekaj več tudi o spremembah pravil v prvenstvu, ki se začne 24. februarja na dirkališču Phillip Island v Avstraliji. Ekipa pred tem odhaja v Avstralijo na dvodnevna testiranja, ki bodo na tem dirkališču 20. in 21. februarja.

Yamaha tudi v Supersport

Yamaha je svoje letošnje ekipe v cestnohitrostnih dirkah predstavila v italijanskem Gernu di Lesmo. Alex Lowes in njegov novi moštveni kolega Michael van der Mark sta na svojih YZF-R1 voznika tovarniške ekipe Pata Yamaha Official WorldSBK Team. Yamaha se letos vrača v razred Supersport, stroj YZF-R6 sta predstavila svetovni prvak v vzdržljivostnem motociklizmu iz leta 2016 Lucas Mahias ter njegov moštveni kolega Federico Caricasulo.

Honda z Akrapovičem

Honda bo v sezoni 2017 v svetovnem prvenstvu razreda Superbike nastopila s popolnoma novo Hondo CBR1000RR Fireblade SP2 in voznikoma Nickyjem Haydnom ter Stefanom Bradlom. In po mnogih letih ponovno z Akrapovičem! Svetovni prvak razreda MotoGP iz leta 2016 Nicky Hayden je bil lani z eno zmago in štirimi stopničkami eden uspešnejših novincev v razredu Superbike, Stefan Bradl, svetovni prvak razreda Moto2 leta 2011 in dolgoletni Red Bullov športnik, pa se je z novo Hondo menda dobro ujel in se veseli začetka sezone.

Na predstavitev ekipe Kawasakija, favoritov za naslov tudi v letošnji sezoni, še čakamo. V letošnji sezoni bodo v sklopu dirkaških vikendov WSBK na devetih dirkah prvič tekmovali tudi v razredu 300 Supersport.

Primož Jurman
Foto: WSBK

Koledar svetovnega prvenstva Superbike 2017

 • 25.-26. februar Phillip Island, Avstralija
 • 11.-12. marec Chang International Circuit, Tajska
 • 1.-02. april Motorland Aragon, Španija
 • 29.-30. april Assen TT Circuit, Nizozemska
 • 13.-14. maj Imola, Italija
 • 27.-28. maj Donington Park, VB
 • 17.-18. junij Misano, Italija
 • 08.-09. julij Laguna Seca, ZDA
 • 19.-20. avgust Lausitzring, Nemčija
 • 16. -17. september Portimao, Portugalska
 • 30. sep.- 01. oktober Magny-Cours, Francija
 • 14. -15. oktober Jerez, Španija
 • 04. -05. november Losail, Katar