WSBK: Donnington

Aktualni svetovni prvak Max Biaggi je največji osmoljenec dirkaškega konca tedna. Po incidentu z Melandrijnem je bil na drugi dirki še diskvalificiran.

28. 3. 2011

Potem ko je Max Biaggi dominiral na kvalifikacijah, je na prvi dirki prvič z Yamaho slavil Marco Melandri, sledila pa sta mu še Smrz in Checa, oba z Ducatijem.

Drugo dirko je dobil Checa, sledila pa sta Melandri (Yamaha) in Camier (Aprilia). Biaggi je bil zaradi ignoriranja kazni vožnje skozi boks (ki si jo je prislužil zaradi prehitrega starta) med dirko diskvalificiran. V razredu Supersport je svojo prvo točko osvojil Marko Jerman, ki je končal na 15. mestu.

Dirkaški konec tedna je zaznamoval spektakularen padec francoza Bergerja (razpadlo zadnje kolo), in pa samo dogajanje na kvalifikacijah. Čeprav je na videz vse potekalo precej mirno, je nešportni manever svetovnega prvaka Biaggija, s katerim je močno oviral hitri krog Melandrija in Hage, zaradi njega pa je motocikel poškodval tudi Fabrizio.

No, Melandri svojemu rojaku ni ostal dolžan in mu je 'uslugo' vrnil, kasneje pa sta se oba vpletena zaradi tega sporekla še v boksih. Biaggi je sicer nežno oklofutal Melandrija, češ, 'umiri se sinko' in si tako prislužil 3000 evrov kazni. Melandri je velikemu 'mojstru' klofuto vrnil bolj športno, z zmago na prvi dirki.

To, da ima Biaggi velike težave s prenašanjem poraza vemo že dolgo, saj se je v preteklosti že večkrat zapletel v podobne incidente, najbolj znan pa je tisti z Rossijem, po katerem je Biaggi moral pogoltniti iztegnjen sredinec Rossija, medtem ko ga je ta prehiteval v ovinku.

Na spodnjih posnetkih je prikazano dogajanje na sobotnih kvalifikacijah (zanimiv komentar italijanskih novinarjev, če razumete), garažni incident v boksih med Melandrijem in Biaggijem, za posladek pa še znameniti 'finger', ki ga je Rossi pokazal Biaggiju v Suzuki leta 2001.

Vrstni red dirkačev v skupnem seštevku:

1. Checa Ducati 91

2. Melandri Yamaha 72

3. Haslam BMW 53

4. Biaggi Aprilia 49

5. Smrz Ducati 42

6. Rea Honda 38

7. Camier Aprilia 37

8. Fabrizio Suzuki 27

. .