WSBK: Monza

Mesec dni po testiranjih v Monzi, kjer je bila prisotna tudi ekipa Motomagazina, so se danes dirkači prvenstva Superbike med seboj pomerili tudi na dirki. Tokrat sta si zmagi pripeljala Fabrizio z Ducatijem in Spies z Yamaho. Prava drama, bi povedal g. Ališič.

10. 5. 2009

Potem ko so morali dirkači zaradi množičnega padca po štartu prve dirke, v katerem so se zapletli Tamada, Hill, Corser, Roberts in Neukirchner, ki jo je v tej zmedi odnesel najslabše (zlom in izpah), so morali dirkači štart ponoviti.

Medtem, ko je večino dirke vodil Spies (več o njem si lahko preberete na koncu članka), ki mu je v ovinku Parabolica zmanjkalo goriva in je tako s prvega mesta padel na petnajsto, je zmaga pripadla Fabriziu, drugo mesto pa je zasedel njegov moštveni kolega Haga. V boju za tretje mesto je Max Biaggi (Aprilia) sekal šikano in tako prehitel Kiyonarija (Honda), zaradi česar so mu komisarji pripeli še dodatnih 20 sekund, to pa ga je na koncu uvrstilo na 11. mesto.

Pred drugo dirko so Spiesu v rezervoar natočili nekaj več goriva, ponovil je odlično vožnjo iz prve dirke in celotno dirko dominiral na prvem mestu. Privozil si je že peto letošnjo zmago. Drugo mesto je zasedel Fabrizio, sledil pa mu je dobro razpoloženi Kiyonari. Haga zaradi padca dirke ni končal, to pa pomeni, da so rezultati na vrhu lestvice najboljših z izjemo Hage zelo izenačeni. Če si drznemo že sedaj namigovati na potencialne zmagovalce, se je v igro vključil poleg Spiesa in Hage vključil tudi Fabrizio

Vrstni red dirkačev po 5 dirkah:

1. Haga 200 točk

2. Spies 146 točk

3. Fabrizio 125 točk

4. Haslam 103 točke

5. Sykes 90 točk

6. Biaggi 81 točk

7. Laconi 77 točk

8. Rea 77 točk

9. Neukirchner 75 točk

Po petih dirkah in drugem mestu v skupnem seštevku je popolnoma jasno, da novinec Ben Spies ni neka navadna Miki Miška, temveč gre za izkušenega in talentiranega dirkača, ki bo v primeru, da bo svoj tempo napredka ohranil ali celo stopnjeval, vsekakor tudi v prihodnosti zaznamoval marsikatero dirko.

In kdo sploh je Ben Spies?

24 letni dirkač prihaja iz ZDA, natančneje iz kavbojskega Texasa. Profesionalno na dirkah nastopa že od leta 2000, vendar je bolj kot na svetovnih prizoriščih do zdaj navduševal v Ameriškem Superbike prvenstvu. Vpogled v statistične podatke tega prvenstva pove, da je bil Ben tretji najmlajši ameriški prvak, drugi najmlajši z dvema naslovoma, četrti najmlajši z osvojenimi 10 zmagami (za kar je potreboval 31 dirk), najmlajši z osvojenimi 20 zmagami (potreboval 60 dirk), skupno pa je v ameriškem prvenstvu osvojil 28 zmag in ima najdaljšo serijo zaporednih zmag (7 zapored).

Če vas tudi ti podatki niso prepričali o talentu tega fanta, pa povemo, da se na lestvicah najbolj uspešnih dirkačev ameriškega prvenstva pred njim nahajajo le mojstri Wayne Rainey, Eddie Lawson in Kevin Scwantz.

Naslednja dirka bo na sporedu prihodnjo nedeljo v Južni Afriki.

Matjaž Tomažič