Test: Ducati Scrambler Cafe Racer

Cafe racer v družini Ducatijevih Scramblerjev prinaša ostrino dirkalnikov, ki so jih pred razmahom športnih motociklov v plastičnih oklepih ljubitelji hitrosti na dveh kolesih predelovali kar doma v garaži. Ni radikalen, a vseeno zadene kot vroča doza kave.

Test: Ducati Scrambler Cafe Racer (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
21. 11. 2017

Zbistri čute, doda okus in polepša dan kot pravi italijanski espresso! Revolucije pri Ducatiju s tem modelom niso iskali, je pa popolna protiutež terenskemu Desert Sledu, kot jin in jang. Motor je preizkušen L-dvovaljnik s 803 'kubiki' in 75 'konji', ki so dovolj iskri, da je poleg ležerne, uživaške vožnje z njim mogoče resno urezati tudi serijo nekoliko hitrejših ovinkov. Položaj za krmilom je športen, pomaknjen naprej, zato kar kliče po nekoliko hitrejši vožnji, kar pa ne utruja zapestja, saj piš vetra nekoliko pomaga pri sproščeni drži, da vsa teža ne sloni na rokah. Za hitro vožnjo pa se je treba zlekniti po kapljičasti posodi za gorivo, kajti nad 120 kilometrov na uro preveč piha, da bi v pokončni drži vztrajal dlje časa. A kljub temu se na zelo dolgo pot z njim ne bi odpeljal. Bolj prija pogled na lepo izdelane detajle, na dizajn, ki je italijansko čustven in domišljen, hkrati pa te predvsem prepusti domišljiji in željam po predelavi z osebno noto.

Kdor misli, da ima za svoj namen premalo konjev, ki se ne šopirijo na papirju, naj si kupi Panigale ali Monstra, Cafe Racerje pa je treba uživati po požirkih, kot Italijani zelo dobro znajo. Kot se za športen motocikel spodobi, je opremljen z nekoliko bolj športnim izpuhom. Skozi par Termignonijevih dušilcev se lepo oglasi in doda tudi akustično dimenzijo celotnemu paketu, ne samo vizualno.

Ampak v neki svoji zgodbi ga vidim tudi na dirkališču. Kompakten, kot je, lahkoten za vijuganje in nezahteven za vožnjo, s solidnimi, a ne dirkaškimi zavorami ter okvirjem in vzmetenjem, ki dopušča tudi hitro menjavanje smeri, bi mi ponudil užitek, da drgnem s kolenom po asfaltu. Brez stresa in želje po hitrem času, le v iskanju lepe, tekoče linije od ovinka do ovinka.

Peter Kavčič
foto: Saša Kapetanovič

 • Osnovni podatki

  Prodaja: As Domžale Moto center
  Cena osnovnega modela: 11.490 €
  Cena testnega modela: 11.490 €
 • Tehnični podatki

  Motor: 803 cm3, 2-valjni L-zasnove, 4-taktni, zračno hlajeni, 2 desmodromična ventila na valj
  Moč: 55 kW (75 KM) pri 8.250/min.
  Navor: 68 Nm pri 5.750/min.
  Prenos moči: šeststopenjski menjalnik, veriga
  Okvir: cevni jekleni
  Zavore: spredaj kolut 330 mm, radialno vpete 4-batne čeljusti, zadaj kolut 245 mm, 1-batna čeljust, ABS
  Vzmetenje: spredaj obrnjene teleskopske vilice Kayaba 41, zadaj nastavljivi blažilnik Kayaba
  Gume: 120/70-17, 180/55-17
  Višina: 805 mm
  Posoda za gorivo: 13,5 l, 5 l/100 km
  Medosna razdalja: 1.445 mm
  Teža: 172 kg
Hvalimo in grajamo
videz
detajli
lahkoten v vožnji
nezahteven in vsakodnevno uporaben
cena
sopotnikov sedež je zelo zasilen