Test: Mecatecno Junior T12 - Trial za otroke

Da otroka popeljete v svet motoriziranega doživljanja okolice, ne potrebujete sumljivih kitajskih izdelkov, bistveno večjo uslugo mu boste naredili z motociklom za trial.

Test: Mecatecno Junior T12 - Trial za otroke (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
25. 2. 2013

Iz Avto magazina 01/2013.

besedilo in foto: Peter Kavčič s pomočjo osemletnega testnega voznika Blaža

To so tisti motocikli brez sedeža, na katerih najboljši na svetu preskakujejo ogromne ovire ali plezajo po navpičnih stenah. Ampak nikjer ne piše, da morate to početi tudi vi ali vaš nadobudnež, do tja je zelo dolga pot. Prvi stik z motociklom je zelo pomemben in takšen na elektriko je prava stvar. Pred časom smo že pisali o električnem Osetu, ki je tudi vodilni proizvajalec električnih trial motociklov za otroke (test najdete v arhivu), tokrat pa smo preizkusili konkurenta Mecatecno.

Gre za podobno zasnovo, torej jekleni okvir, nekaj plastične nadgradnje, vzmetenje, kolutne zavore, elektromotor in baterija. Oblika je moderna in komponente kakovostne, da zdržijo otroka in vse njegove vragolije. Naš testni voznik je bil tudi tokrat Blaž, ki je sicer precej velik za svojih osem let. V primerjavi z Osetom je Mecatecno T-12 malenkost slabše vzmeten, predvsem zadnji blažilnik je premehak, ima pa malenkost boljšo plastiko, blatnik, krmilo, ročke in zavore ter baterijo, ki zdrži več.

Kako dolgo bo držala, je seveda odvisno od načina vožnje in od tega, kje se bo mali motorist vozil. Stanje baterije pa z LED-lučkami prikazuje indikator na desni strani krmila. Če otroku naredite poligon z nekaj ovirami in bodo hitrosti majhne, se bo lahko vozil ves dan, če bodo hitrosti malo večje, se bo zabaval nekaj ur, če pa se bo vozil po terenu, recimo po poteh ali 'singletrackih', bo veselja za dobro uro.

Če bo veliko vožnje navkreber, še malenkost manj. Ker je tih, med delovanjem ne bo motil nikogar, zato je primeren tudi za mestna naselja. Nadebudni Blaž je celo predlagal, da bi šel z njim v pokriti skejt in BMX-park v Ljubljano, pa mu 'fotr' ni pustil, ampak zamisel ni slaba, lahko bi se vozil tudi v zaprtem prostoru, ker nima izpuha. Cena za to igračo in zagotovilo, da bo soba vedno pospravljena, je 1.290 evrov. Ker gre za kakovosten izdelek, lahko rečemo, da je tudi upravičena.

 • Osnovni podatki

  Cena osnovnega modela: 1.290 €
 • Tehnični podatki

  Motor: elektromotor 750 W 36 V, akumulator: 10 Ah SLA x3
  Prenos moči: neposredni prenos moči z motorja na kolo prek verige in verižnikov.
  Okvir: cevni, jekleni.
  Zavore: spredaj kolut, zadaj kolut .
  Vzmetenje: spredaj klasične teleskopske vilice, zadaj enojni blažilnik.
  Gume: 16“ x 2,4“.
  Višina: n.p.
  Medosna razdalja: n.p.
  Teža: 26,7.
Hvalimo in grajamo
brez izpustov, primeren tudi za mestno okolje in za zaprte prostore
odličen pripomoček za zabavo in učenje
zavore
solidna zmogljiva baterija
možnost nastavitve moči delovanja motorja
varen za otroke
zadnji blažilnik je malenkost premehak