Nasvet: Ohranite akumulator

Kako poskrbeti za akumulator vašega motocikla, da bo pomlad pričakal v polni formi. Predstavljamo vam 5 nasvetov proizvajalca akumulatorjev in dodajamo še nakaj našega 'pametovanja'.

11. 12. 2013

1. Preverite napeljavo, kable (kleme po domače). Če je potrebno vse kontakte očistite z žično krtačo ali ustreznim čistilnim sredstvom, ki ga največkrat lahko kupite v spreju. Pozornost posvetite tudi pritrditvi vijakov, pokrov baterije naj bo pravilno montiran, da vsaj nekoliko prepreči vpliv vlage in mrzlega zraka.

2. Akumulatorji so danes večinoma zaprtega tipa, obstajajo pa tudi taki, ki jim je občasno še vedno potrebno doliti nekaj destilirane vode. Preverite nivo tekočine v celicah in po potrebi dopolnite. V nobenem primeru ne smete celic napolniti preveč.

3. Če ste eden tistih, katerih motocikel počiva čez celotno zimo, potem se splača kupiti električni vzdrževalec akumulatorja. Ta skozi celoten zimski počitek motocikla skrbi za periodično polnjenje in praznenje, ter tako vaš akumulator ohrani v največji možni meri.

4. Vsaj enkrat mesečno zaženite motor in preverite delovanje alternatorja ali diname. Po zagonu pustite, da se motor ogreje na delovno temperaturo. Hkrati lahko še malo razmigate ročice zavor, sklopke, plina, razmigate vzmetenje. Prav nič ne bo narobe, če boste naredili kakšen krog, seveda le, če bodo vreme in razmere na cesti za to primerne. Predvsem stanje ceste. Tudi če je cesta suha, to še ne pomeni, da na njej ni soli, ki je prav gotovo ne privoščite vašemu motociklu.

5. Dober akumulator bi ob upoštevanju zgornjih nasvetov moral brez težav v dobri formi dočakati pomlad. Če pa je vaš akumulator že star in ga bo potrebno zamenjati, je pomembno, da izberete tistega, ki po specifikacijah ustreza zahtevam, ki jih predpisuje proizvajalec motocikla.

In predvsem, imejte radi svoj motor.

Še povezava do Eurotona, kjer najdete akumulatorje in polnilce po ugodnih cenah.

Matjaž Tomažič