300-milijonta Honda je Goldwing

25. 11. 2014
Deli

V Hondini tovarni Kumamoto na Japonskem so izdelali 300-milijonti motocikel. In verjetno ni naključje, da je jubilejni model prav prestižni Goldwing.

300 milijonov izdelanih motociklov oziroma mopedov Hondo je številka, ki Hondo umešča na vrh vseh svetovnih proizvajalcev po izdelanih primerkih. Pri Hondi so za ta dosežek potrebovali 66 let, gre pa seveda za dosežek na globalnem nivoju.

Honda je z masovno proizvodnjo pričela v letu 1949, prvič pa je svojo tovarno izven Japonske zagnala leta 1963 v Belgiji. Vse od takrat se Honda s svojimi tovarnami bliskovito širi po vsej zemeljski obli, in na celem svetu praktično ni regije, kjer s svojimi motocikli in drugimi izdelki ne bi bila močno prisotna.

Trenutno po vsem svetu obratuje 33 tovarn v 22 državah, naslov največjega proizvajalca pa si je prvič in vse do danes priborila že leta 1959. Najbolj pogost model, ki so ga izdelali v največ primerkih je model Super Cub. Izdelali so jih nekaj čez 87 milijnov in jih prodajali v več kot 160 državah. Seveda je bil v vseh letih proizvodnje deležen nekaj drobnih modifikacij, a v svojem bistvu je skorajda identičen prvemu modelu.

Kot eden najpomembnejših globalnih proizvajalcev motociklov Honda seveda nastopa v skoraj vseh tekmovanjih z motocikli, samo v najbolj prestižnem razredu (zdaj poznan kot MotoGP) pa je do zdaj osvojila 21 naslovov konstruktorskih prvakov, še dodatnih 63 konstruktorskih naslovov pa je osvojila v ostalih razredih tega najprestižnejšega tekmovanja. Skupaj so si v vseh kategorijah privozili 697 zmag.

Na sliki: Honda Goldwing na našem primerjalnem testu ,  legendarni model Super Cub, jubilejni Goldwing in njihov prvi serijski motocikel Honda Dream type D.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja