3D Momentum

29. 9. 2009 | Matevž Hribar
Deli

Naš bralec Branko Šenica nam je poslal 3D model motocikla, ustvarjenega v računalniškemu programu. Za osnovo je vzel Ducatijev model 1098.

Motocikel, sestavljen iz 55 osnovnih elementov z dodatnimi podsklopi je v računalniškem programu za modeliranje Pro/E nastajal približno 150 ur. Branko pravi, da se je s programom na začetku šele začel spoznavati, zdaj pa ga že dodobra obvlada. Med nastajanjem je sproti spreminjal in dodeloval posamezne sklope, saj v prvem poizkusu pač ne mora biti vse perfektno.

Okvir je iz ogljikovih vlaken z dvemi krom-molibden cevmi na vsaki strani, najbolj pa izstopa način blaženja zadnjega kolesa. Blažilec je vpet blizu glave okvirja (tam, kjer je posoda za gorivo), z zadnjo nihajko pa je povezan prek vzvoda. Avtor pravi, da verjetno rešitev ni ravno optimalna, je pa vsekakor izvirna.

Za Ducatija se je odločil, ker je pri italijanskih znamka na splošno oblika vedno na prvem mestu, navdušuje pa se tudi nad Bimotami iz obdobja osemdesetih in devetdesetih let, torej predvsem nad stroji z tehnično in oblikovno zanimivimi rešitvami.

Mi dodajamo, da je Momentum vsekakor čeden in zanimiv, da pa je zdaj čas, da Branko s pomočjo računalnika ustvari nekaj po čisto svoji zamisli in kontaktira katerega od proizvajalcev motociklov - ne bo prvi Slovenec, ki bi se mu uspelo prebiti v tujino.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"