BMW S 1000 RR superbike - prve slike prototipa!

16. 4. 2008
Deli

Sedaj je tudi uradno! BMW je predstavil fotografije in skice njihovega superbike motocikla, ki bo luč sveta ugledal z modelnim letom 2009. Gre za projekt, ki sicer nosi oznako K 46, uradno pa se bo imenoval S 1000 RR. Tisti S pomeni pri bavarcih šport, RR pa je oznaka, ki so jo uporabili prvič, kot kaže pa bo označevala najbolj športni BMW doslej.

Motor je vrstni štirivaljnik, govori se o moči okrog 200 KM, koncept z menjalnikom vred pa naj bi bil precej podoben tistemu, ki ga poznamo pri Yamahi R1. Prav to jim tudi omogoča uporabo dokaj dolge aluminijaste nihajke, kar naj bi bilo zagotovilo za dobre vozne lastnosti. Zavore so seveda najboljše kar ponudi Brembo, vzmetenje je le najboljše od Öhlinsa, kolesa je priskrbel O.Z., izpuh pa kdo drug kot Akrapovič. Zanimivo je to, da so se odločili za podoben koncept izpuha kot pri Hondi CBR 1000 RR, torej drobovje s katalizatorjem bo skrito pod samim motorjem, medtem ko bo dušilec relativno majhen.

Do konca leta naj bi izdelali 1000 primerkov, o ceni in tem, kakšen bo v cestni izvedbi, pa žal niso še nič govorili. Znano je to, da bodo s tem dirkalnikom, ki je sicer presenetljivo podoben japonskim strojem (očitno so ugotovili, da je že nekdo pred njimi 'pogruntal' formulo za uspeh) dirkali v prvenstvu superbike že prihodnje leto. Imena dirkačev so zaenkrat še skrivnost.

PEK