Bo Horex res izdelal motocikel z W8 agregatom?

16. 2. 2011
Deli
Bo Horex res izdelal motocikel z W8 agregatom?

Počasi se privajamo na dejstvo, da so šestvaljni motocikli vse pogostejši, je Horex, ki je pred nekaj leti vstal od mrtvih napovedal razvoj motocikla z osmimi valji.

Horex (pravzaprav Clemens Neese, ki je delno odgovoren za oživitev Horexa) naj bi na nekem patentem uradu v Angliji že patentiral agregat z osmimi cilindri in konfiguracijo v obliki črke W.

Skice, ki so priložene patentu nakazujejo, da je Horex združil dva štirivaljna V4 agregata s 15 stopinjskim kotom med valji. Med seboj sta oba agregata nagnjena za 72 stopinj in si seveda delita eno glavno gred motorja. Govori se, da naj bi bila prostornina tega osemvaljnika okrog 1500 kubikov, podatkov o moči pa nismo zasledili. Vgrajen naj bi bil vzdolžno, torej bi valji ob straneh motocikla štrleli podobno kot pri Moto Guzziju.

Konfiguracija v obliki črke W naj bi bila zmožna imeti tudi 12 valjev (W12) in bi bila še vedno dovolj kompaktna, da bi jo bilo mogoče vgraditi v motocikel.

Vse to so seveda zgolj načrti, ki bi bili v najboljšem primeru lahko realizirani šele v letu 2013, še pred tem pa se mora najprej dokazati Horex VR6.

MaT

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja