Bo Yamaha kmalu predstavila hibridni skuter?

Bo Yamaha kmalu predstavila hibridni skuter? (foto: yamaha press)
yamaha press

Ideja o sodobnem hibridnem skuterju ni povsem nova in lahko bi zapisali, da je stara približno toliko kot sodobni hibridni avtomobili. Kot kaže pa o tej ideji najbolj intenzivno razmišljajo pri Yamahi.

Kljub temu, da tehnologija sama, danes ne bi smela več predstavljati posebnih težav, pa se inženirji pri hibridizaciji maksi skuterja soočajo z nekaj težavami, med katerimi pa sta v ospredju predvsem večja masa in seveda prostor.

Patentne skice, ki so 'ušle' Yamahi, nakazujejo na to, da za zdaj razmišljajo o tem, da bi motor z notranjim izgorevanjem služil kot generator. Tako ne bi imel neposrednega stika s cesto, pač pa bi zgolj zagotavljal električno energijo za elektromotor, ki bi poganjal zadnje kolo in posledično premikal skuter.

Bencinski motor bi torej lahko deloval v zelo omejenem razponu vrtljajev, kar pomeni, da bi ga lahko optimizirali tudi v smislu škodljivih emisij in plinov. Vseeno pa tak hibridni skuter vsaj za zdaj še nima povsem neomejenega dometa, saj bencinski motor zaenkrat zgolj dopolnjuje baterijo, ki pa mora biti predhodno napolnjena do določene mere.

Za zdaj je očitno še prezgodaj, da bi iz Yamahe ušli tudi bolj konkretni tehnični podatki o zmogljivostih, dometu in porabi, prav tako pa še ni znano, kdaj bi utegnil biti hibridni skuter tudi dejansko pripravljen za proizvodnjo in prodajo kupcem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"