Bodo padci kmalu stvar preteklosti - Yamaha je razvila stabilnostni sistem za motocikel

Bodo padci kmalu stvar preteklosti - Yamaha je razvila stabilnostni sistem za motocikel (foto: yamaha press)
yamaha press

No, vprašanja iz naslova vseeno ne bi smeli vzeti preveč dobesedno, saj je jasno, da 100-odstotno zaščite pred padcem verjetno ne bomo nikoli dočakali. Vseeno pa so pri Yamahi kot kaže precej blizu.

Yamaha je sredi leta 2017 napovedala, da njeni razvojni inženirji pospešeno delajo na sistemu, ki bo bolj kot vsi dosedaj uporabljeni sistemi preprečeval možnost padca z motociklom.

AMSAS (Advanced Motrocycle Stabilisation Assist System) je tako v svoji prototipni različici debitiral na motociklu YZF-R25 (ki je naprodaj na japonskem tržišču). Gre seveda za kombinacijo vseh znanih sistemov, ki jih podpirajo šestsmerne IMU enote s katerimi je motocikel sposoben slediti gibanju motocikla in zaznavati morebitne odklone tekom vožnje. Glavna novost pa je dodaten elektromotor na prednjem kolesu, katerega namen je z drobnimi popravki vplivati na krmiljenje motocikla.

Čeprav se zdi, da bi tak sistem v svetu motociklizma potrebovali že danes, pa bo potrebno na prve serijske motocikle še nekoliko počakati. Vsaj za zdaj je AMSAS namreč učinkovit pri zelo majhnih hitrostih, poleg tega pa je tudi dimenzijsko in z vidika mase za serijsko vgradnjo precej preobilen. Pravzaprav se pri Yamahi vsaj za zdaj s tem sistemom osredotočajo predvsem na povečanje stabilnosti pri majhnih hitrostih, zato je povsem mogoče, da bomo take sisteme prej kot na motociklih videli na kolesih in podobnih počasnejših vozilih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol