Bosch prejel nagrado za ABS

28. 1. 2010
Deli

Tovarna Bosch je s strani nemškega avtomobilskega združenja ADAC prejela nagrado za najlažji in najmanjši protiblokirni sistem za motorna kolesa.

Vodilno nemško avtomobilsko združenje ADAC je podelilo Boschu nagrado 'rumeni angel' (Gelber Engel) za njihov nov protiblokirni zavorni sistem za motorna kolesa. Na slovesnosti v Münchnu 14. januarja 2010 je nagrado prejel dr. Werner Struth, predsednik oddelka Bosch Chassis Systems Control: "Stroškovno optimizirana zasnova sistema prvič omogoča cenovno dostopnost za vse razrede motornih koles. Na ta način pomagamo, da bo ta tehnologija, ki rešuje življenja, široko dostopna, kakor hitro je to mogoče."

Bosch sicer zavorne sisteme za motorna kolesa proizvaja že od leta 1994, a so vsi dosedanji sistemi ABS temeljili na tehnologiji osebnih vozil, zato so bili dimenzijsko veliki in težki. Zdaj so v Boschevem centru na Japonskem izdelali 'ABS 9', namenjen le vgradnji v motocikle, ki tehta le 0, 7 kilograma in je pol manjši od predhodnika. Tudi sama izdelava je cenejša.

Študija, ki jo je v letu 2008 objavil nemški Federal Highway Research Institute (BASt), ugotavlja, da bi bilo 12 odstotkov manj smrtnih nesreč, če bi bila vsa motorna kolesa opremljena z ABS. Dejansko pa študija, ki jo je oktobra 2009 objavila švedska državna uprava za ceste Vägverket, kaže, da je učinkovitost sistema še višja: ugotavlja, da bi 38 odstotkov vseh nesreč s telesnimi poškodbami in 48 odstotkov vseh resnih nesreč in nesreč s smrtnim izidom lahko preprečili s pomočjo ABS.

Ta aktivni varnostni sistem omogoča motoristom varno zaviranje v kritičnih razmerah brez blokiranja koles in brez strahu pred neizogibnim padcem. Zavorna razdalja je prav tako znatno zmanjšana. Do sedaj je le vsako deseto novo motorno kolo, proizvedeno v Evropi, opremljeno s tem sistemom. Na splošno je to le vsako stoto motorno kolo. Za primerjavo: število za osebna vozila po vsem svetu je zdaj doseglo 80 odstotkov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja