Dainese: prihodnost je v zraku

2. 9. 2013
Deli

Že leta 2000 so pri Dainese začeli razmišljati o zaščitni motoristični obleki, ki bi poleg standardnih zaščit za dirkače in seveda tudi navadne motoriste premogla tudi sklop aktivne varnosti - zračnih blazin.

Projekt razvoja zračnih blazin všitih v motoristične kombinezone so poimenovali D-air, dolgih sedem let pa so potrebovali, da je vizija v letu 2007 postala resničnost.

Testna obdobja in obdobje razvoja prve generacije oblek z všitimi zračnimi blazinami je končano, danes pa številni dirkači na treningih in tekmah že uporabljajo sistem D-air. Od leta 2009 do danes so skupaj nanizali 306 padcev, nobeden od njih pa se ni končal z zlomom ključnice ali drugih kosti v predelu ram. Torej ni dvoma, da tehnologija pomaga. Zahvaljujoč zapletenemu sistemu senzorjev, ki poskrbijo, da se zračna blazina okrog dirkačevih ram in vratu napihne v vsega 45 milisekundah, so padci postali varnejši kot kdajkoli prej.

Racing Thorax, kot so poimenovali vgrajen sistem za zaščito zgornjega dela trupa in ram po pripovedih dirkačev ne samo blaži udarce in preprečuje poškodbe, temveč tudi bistveno pripomore k občutku varnosti in počutju na motorju.

Od leta 2010, ko je bil sistem D-ari ponujen tudi navadnim kupcem in motoristom so različne organizacije opravile že preko 800 različnih varnostnih testov, prav vsi pa so potrdili učinkovitost in zanesljivost sistema.

MaT

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja