Dakar 2007 – 15. etapa: Dakar – Dakar

21. 1. 2007
Deli

Despres in Peterhansel zmagovalca, Stanovnik za zgodovino

Dakar 2007 je končan, po skoraj 9.000 kilometrih najnevarnejšega relija na svetu, smo dobili nove junake. Cyril Despres je zmagal na dveh, Stephane Peterhansel pa na štirih kolesih. Miran Stanovnik je osvojil 13. mesto, kar je najboljši Dakarski rezultat kariere.

Tudi tokrat ni šlo brez tragedij, po smrti južnafriškega motorista na četrti etapi, je včeraj, na 14. etapi življenje izgubil še francoski motorist, ki ga je zadela srčna kap. A to je del te krute dirke, česar se zaveda vsakdo, ki se odpravi na to negotovo avanturo.

Dirko je končalo 133. motoristov, 109 avtomobilov in 59. tovornjakov, med katerimi sta na 44. mestu tudi naša tovornjakarja Janez Krivic in Darko Goriup. Med temi velikani je sicer prvič v karieri slavil nizozemski voznik Stacey z MAN-om.

Miran je današnjo šprintersko etapo končal na 20. mestu in takole strnil svoje občutke: 'Uspeh, moje trinajsto mesto je mnogo več kot sem upal ali pričakoval, potihem sem si želel priti med prvo dvajseterico, to pa je bilo vse. Tudi drugo mesto v kategoriji maraton je nora uvrstitev, a očitno me tu spremlja neka usoda, ki mi ne pusti zmagati te meni tako ljube kategorije. Res pa je, da si je zmagovalec Vinters to prislužil z dosti bolj tvegano vožnjo in ga niti v sanjah ne bi mogel ujeti. Glede na moje izkušnje lahko samo rečem, da je imel fant srečo, da je danes tam kjer je, kajti vožnja preko svojih meja se slej ko prej konča boleče.

Moja uvrstitev tudi močno odmeva med vplivnimi ljudmi v tem športu in prav zanimivo je videti kaj vse se mi odpira za drugo leto. A to so že dolgoročni načrti z veliko vprašaji. Vsekakor so moje misli tudi že na Dakarju 2008. Tokratni reli pa bi strnil le še s tem, da sem zares pogrešal tiste prave težke etape. Zame je bil reli prelahek. Veseli pa me to, da je navigacija vedno bolj zahtevna'.

S svojimi mislimi je pri naslednjem Dakarju tudi Tomo Merhar, ki je po prihodu domov dirko spremljal preko interneta. 'Če bo vse normalno z okrevanjem moje zlomljene roke, sem bom znebil mavca 13. februarja, dan potem pa začnem s treningom za Dakar 2008. Ta zgodba je zame še nedokončana, oziroma, želim jo končati s takim koncem, da prečkam ciljno črto pri rožnatem jezeru. Letos sem videl, da zmorem in da sem bil dobro pripravljen, le sreča mi ni bila najbolj naklonjena'.

Vel sreče so vsekakor imeli letošnji zmagovalci. Cyril Despres, ki je slavil drugič v karieri (prvič leta 2005) je ob smoli Maca Come dobil zmago na pladnju. Nekoliko bolj sta se morala potruditi zmagovalca med avtomobilisti. Stephane Peterhansel je na najvišjo stopničko stopil že devetič (tretjič kot avtomobilist). Prvič pa se je zmage veselil Nizozemec Stacey med tovornjakarji.

Rezultati skupno po 15. etapi:

Moto:

1. Despres (Fra, KTM)

2. Casteu (Fra, KTM)

3. Blais (ZDA, KTM)

4. Ullevalseter (Nor, KTM)

5. Rodrigues (Por, Yamaha)

. .

13. Stanovnik (Slo, KTM)

Avto:

1. Peterhansel (Fra, Mitsubishi)

2. Alphand (Fra, Mitsubishi)

3. Schlesser (Fra, Buggy)

4. Miller (ZDA, VW)

5. Masuoka (Jap, Mitsubishi)…

Tovornjaki:

1. Stacey (Niz, MAN)

2. Belyaev (Rus, Kamaz)

3. Loprais (Češ, Tatra)

4. Tijsterman (Niz, Ginaf)

5. Justo (Bra, Tatra)

. .

44. Krivic (Slo, Mercedes)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja