Ducati: 20 let za 916, oblikovalska nagrada za Panigale

8. 6. 2014
Deli

Le redko kateri motocikel vzame dah tako močno kot Ducati 916. Kombinacija izjemnih oblikovalskih potez in zmogljivosti letos praznuje 20 let.

Ducati 916 je leta 1994 ob predstavitvi sprožil evforijo med ljubitelji športnih motociklov. Takrat skorajda ni bilo fantovske sobe v kateri stene ne bi krasili plakati tega lepotca, še danes pa skoraj v vsaki pravi motoristični delavnici nekje na steni najdemo kotiček posvečen temu lepotcu ali kateremu od njegovih naslednikov.

Lahko zapišemo, da je Ducati z modelom 916 začrtal neponovljivo oblikovalsko smernico, kateri pri svojih superšportnikih sledi še danes. Izjema je bil le model 999, že po treh letih od predstavitve pa se je Ducati z modelom 1098 vrnil k linijam, ki jih je začrtal pri modelu 916.

Da je bila mojstrovina Massima Tamburinija, ki je umrl 6.aprila letos, res pravo remek delo pa je potrdila tudi strokovna komisija dizajnerskega tekmovanja Zlati kompas (Compasso d'Oro'), ki ga vsake tri leta podeljuje Italijanska zveza za domači dizajn (ADI). Ta je namreč modelu Panigale dodelila prvo mesto, kar je prvič, da je to nagrado dobil motocikel. Nagrada zlati kompas v Italiji, velja za najprestižnejšo oblikovalsko nagrado na področju industrijskega oblikovanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja