Duša puščavska gre na pot

14. 11. 2007
Deli

Avanturist Tilen Gabrovšek, katerga mnogi poznajo tudi pod psevdonimom Desert Soul, konec tega tedna odhaja na pot z 22 let starim vojaškim kamionom, v katerem je skrit tudi KTM LC4 640 Adventure.

Tilen Gabrovšek je domačo hišo zamenjal za Ivecov vojaški tovrnjak letnika 1985, katerega je do nedavnega uporabljala danska vojska. V stanje, kot ga vidite na fotografijah, ga je spravil prijatelj motorist Robert Milič, strojnik in varilec s Krasa s svojo ekipo.

"Puščavska duša" bo do Irana prevozil kar se da hitro, tam pa si bo prvič vzel več časa za užitkarjenje. V Arabske Emirate planira priti v zadnjih dneh decembra, nakar bo mesec dni preživel v državi Oman. Zatem je namenjen v Jemen in čimhitreje prečkati Saudsko Arabijo, za katero lahko dobi vizo le za 72 ur, kar pomeni skorajda neprekinjeno vožnjo čez državo. V Perzijskem zalivu si namerava vzeti čas za potapljanje, v kamionu bo namreč tudi komletna oprema skupaj s kompresorjem za polnjenje kisikovih jeklenk. Potem sledi vožnja čez zahodno puščavo v Egiptu med Nilom in Libijsko mejo. Sledi vožnja čez Etiopijo, Kenijo, Ugando, Tanzanijo do Mozambika, kjer bo pustil kamion, se vrnil domov in naslednje leto jeseni spet prišel nazaj ter starega Ivecota pripeljal nazaj na sončno stran Alp.

Zajeten načrt, a? Avanturo bomo občasno spremljali tudi na Motomagazinu, sicer pa več o Tilnu in dogodivščinah lahko preberete na www.desertsoul.com.

"Ne sanjaj življenja, živi sanje" je njegov slogan. Duša puščavska, mi smo s tabo in držimo pesti!

Še nekaj tehničnih podatkov o vozilu:

Mere in mase:

Skupna dolžina: 790 cm

Skupna širina: 250 cm

Skupna višina: 356 cm

Dolžina nadgradnje: 614 cm

Širina nadgradnje: 250 cm

Višina nadgradnje: 209 cm

Masa podvozja: 5740 kg (s hidravličnim vitlom)

Masa praznega vozila, pripravljenega za vožnjo: 8300 kg

Skupna masa vozila, pripravljenega za potovanje: 10000 kg

Največja dovoljena masa: 11800 kg

Podvozje:

6 valjni vrstni motor Deutz BF6L913, zračno hlajen, 124 kW pri 2650 obr/min.

Menjalnik 6 prestav ter vzvratna, sinhroniziran, reduktor, blokada sredinskega in zadnjega diferenciala, pnevmatsko aktiviranje.

Vzmetenje listnato s stabilizatorji in amortizerji spredaj in zadaj.

Zavorni sistem pnevmatsko-hidravlični.

Medosna razdalja: 420 cm

Enojne 20-palčne pnevmatike spredaj in zadaj.

24-voltni tokokrog, negativna masa, startni akumulatorji 125 Ah, polnjeni preko alternatorja.

Nadgradnja:

Struktura

Kletka iz železnih profilov, stene vodoodporna vezana plošča, barvana, 30 mm styrodur izolacije na stenah, 40 mm na stropu in v podu, aluminijasta protivlomna termopan securit okna. Tritočkovno vpeta na podvozje.

Razporeditev prostorov

Garaža za motocikla, ATV ali prevoz konja – bivalni prostor s kuhinjo, stalno spalnico (200 x 140 cm) in omizjem, ki se preuredi v dodatno posteljo 190 x 140 cm – shramba in prtljažni prostor – kopalnica s tušem, kemičnim straniščem in umivalnikom.

Kuhinja

Webasto dizelski steklokeramični kuhalnik z brezstopenjsko nastavljivo jakostjo gretja. Za delovanje potrebuje plinsko olje (dizel, diesel) ter 12V DC napetost. Brezstopenjsko nastavljiva jakost 900 – 1900 W. http://www.webasto.de/am/de/am_rv_cooker.html

12V 40-litrska hladilno-zamrzovalna skrinja z dislociranim kondenzatorjem in kompresorjem, kar zmanjša hrup v bivalnem prostoru in odpravi ogrevanje prostora.

Hišno pomivalno korito s hišno armaturo.

Vodovod

Trije 80-litrski rezervoarji sveže vode, vmesni 45-litrski, končni 106-litrski rezervoar odpadne vode. Po potrebi direkten izpust na tla.

Pretočna membranska vodna črpalka 1, 4 bar, 7l/min, 12V DC.

Webasto kombiniran grelec zraka in sanitarne vode, nastavljiv na 40 ali 70 °C za ogrevanje vode ali brezstopenjsko pri sočasnem ogrevanju zraka in vode. Hitro segrevanje in odlična termoizolacija ogrete vode.

Povratna voda za vročo vodo v kopalnici, s čimer zmanjšamo izgubo neogrete vode v ceveh za toplo vodo med grelcem in armaturo.

Hišni tuš z nastavljivo šobo ter hišna armatura v umivalniku v kopalnici.

Kasetno biorazgradljivo kemično stranišče.

Električna napeljava

2 TAB motion 225 Ah akumulatorja, skupaj 450 Ah 12V DC. 12 V DC napeljava za vodni črpalki, rezervno osvetlitev, vitel za dvig in spust uvozne rampe in rezervnih koles, Webasto RHA kombinirani grelec, Webasto kuhalnik, hladilnik, alarm, sledilna naprava.

24V DC/230 V AC 1000W soft start razsmernik (inverter) za polnjenje 12V akumulatorskega para.

12V DC/230 V AC 1000W soft start razsmernik za vso preostalo napeljavo v bivalniku.

230 V AC 40A polnilec za nadzorovano polnjenje 12 V DC akumulatorjev.

3, 5 kW bencinski generator 230 V AC in 380 V AC za varjenje, pralni stroj in kot rezervni vir napetosti.

Zunanji priključek na mestno omrežje.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja