EU raziskuje motoristične nezgode

11. 12. 2006
Deli
EU raziskuje motoristične nezgode

Največji projekt za dvig varnosti motoristov v cestnem prometu se je začel. EU je namenila skoraj tri milijone evrov za raziskavo glavnih razlogov za nastanek prometnih nezgod na dveh kolesih. Pa bo zato kaj manj žrtev?

Vsekakor upamo da! Raziskava bo namreč temeljila na dragih računalniških simulacijah, ki bodo omogočile natančnejši vpogled v vzroke nezgod. Ena poglavitnih nalog je tudi razvoj tehnologije za motocikle, ki naj bi postali še varnejši. Ker smo že videli v katero smer je stopil BMW s svojim sistemom proti zdrsovanju zadnjega kolesa med pospeševanjem in ker je danes ABS postal nekaj vsakdanjega, lahko predvidevamo, da bo šel razvoj v smeri avtomobilskega ESP-ja. Morda se to sedaj sliši utopično, toda podobni pomisleki so bili prisotni tudi pred desetletjem, ko je bil ABS šele na začetku svoje zmagovalnega pohoda.

Konzorcij, ki je pod svoje okrilje že združil inštitute, univerze in izdelovalce motoristične opreme (Dainese) bo skušal narediti korak naprej tudi pri razvoju zaščitne opreme za motoriste. Ta zelo na široko zastavljeni projekt sicer nosi ime MYMOSA (MOtorcYcle and MOtorcylist SAfety). Upamo, da bo s tem upadlo število nezgod, še posebno tistih z najhujšim možnim izidom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol