Harley-Davidson Electra Glide Highway King

Harley-Davidson je znan po tem, da pri nagovarjanju kupcev igra tudi na karte tradicije, zato v okviru svojega projekta Icons Motorcycle Collection vsako leto pripravi omejeno serijo enega izmed svojih modelov, ki v marsičem spominja na katerega izmed njihovih najbolj kultnih motociklov.

Electra Glide Highway King je tako tretji v nizu te kolekcije, s katerim Harley-Davidson obeležuje tudi svojo 120-letnico obstoja. Ideja za novega Highway Kinga z oznako tipa FLHFB prihaja iz modela FLH ELctra Glide iz leta 1968. Pri tem so skoraj do potankosti sledili detajlom, ki jih je imel slavni predhodnik. Ima klasična žičnata kolesa, pnevmatke z belimi obrobami na bokih, enojni sedež z vzmetmi in prozorni vetrobran.

Na voljo bo v dveh barvah, Orange in Hi-Fi Magenta, bočni kovčki pa bodo tako kot nekoč beli. Poganjal ga bo aktualni Milwaukee-Eight 114 motor, ki razvije 69 kW (94 konjev). Menjalnik bo šestsopenjski, končni prenos moči na zadnje kolo pa bo jermenski. Opremljen bo tudi z naprednim ABS-om, ki pri delovanju upošteva tudi kot nagiba motocikla, na krovu pa bo tudi tempomat. Tokrat se pri HD niso odločili za trendno diodno razsvetljavo, pač pa so Highway Kingu namenili zdaj že klasično halogensko razsvetljavo.

Na tehtnici bo Highway King pokazal zajetnih 385 kilogramov, izdalnih pa bo skupno 1750 motociklov, od tega 1000 v Orange barvi, ter 750 motociklov v Hi-Fi Magenta barvi. Cena, okrog 42.000 Evrov.