Harley-Davidson LiveWire: Kaj vse bo zmogel in znal prvi električni Harley?

Harley-Davidson LiveWire: Kaj vse bo zmogel in znal prvi električni Harley?

Na sejmu sodobne elektronike in tehničnih inovacij v Las Vegasu je Harley-Davidson predstavil končno verzijo svojega prvega serijskega električnega motocikla. Zbiranje naročil se je uradno začelo.

Marsikdo je sicer do zadnjega ostajal skeptičen in kar ni verjel, da pri Harley-Davidsonu z električnim motociklom mislijo resno. A so in zdaj je praktično tu. Prvi primerki kupcem naj bi bili dobavljeni jeseni, zanj pa bo treba odšteti 29.799 dolarjev oziroma dobrih 26.000 evrov. V Evropi bo gotovo dražji, in če si ga boste kupili neposredno iz ZDA, bi moral po plačilu davkov, homologaciji in drugih stroškov stati okoli 35.000 evrov, kar je nekako primerljivo z aktualno ponudbo električnih motociklov, ki pa je v tem cenovnem razredu primerljiva tudi na področju zmogljivosti.

LiveWire bo poganjal elektromotor, ki bo poskrbel, da bo ta motocikel pravzaprav eden izmed najzmogljivejših Harley-Davidsonov nasploh. Od 0 do 100 kilometrov bo pospešil v manj kot 3,5 sekunde, največja hitrost pa bo znašala okrog 180 kilometrov na uro. V idealnih razmerah bi morala kapaciteta energije v baterijah zadostovati za približno 180 kilometrov poti. Za celodnevno pohajkovanje po na primer Krasu ali Gorenjski to seveda ni dovolj, a ob dejstvu, da se bodo baterije zmogle v 40 minutah napolniti do približno 80 %, nas s kakšnim vmesnim postankom za kosilo torej ne bi smelo skrbeti, da s tem Harley-Davidsonom pravzaprav nikamor zares ne moremo.

Tisti, ki smo vajeni na sklopko in menjalnik, bomo to pri LiveWire pogrešali, a to ne velja za tiste, ki bodo v svet motociklov vstopili na novo. Prav na slednje s tem modelom ciljajo glave iz pisarn v Milwaakeeju.

LiveWire bo tudi varen, saj bo imel številne senzorje nagiba, sistem proti zdrsu, sistem proti blokiranju in vse drugo, kar pač pride zraven. Sodoben zaslon TFT pa bo seveda povezljiv s pametnimi telefoni in bo lahko prikazoval praktično vse funkcije telefona in tudi motocikla.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja