Harley Davidson: obsežne spremembe za modele Softail

Nad spremembami, ki jih bodo v letu 2018 deležni člani družine Softail, bodo gotovo navdušeni tudi tisti, ki so se do zdaj ozirali za tistimi, tehnično bolj naprednimi cruserji.

Modeli Fat Bob, Street Bob, Breakout, Deluxe, Softail Slim, Low Rider, Heritage Classic in Fat Boy, bodo v primerjavi z akutalnimi modeli v marsičem boljši, tehnično naprednejši in modernejši.

Harley Davidson se počasi pripravlja na praznovanje svojega 115-ega rojstnega dne, zato je temeljita prenova najpomembnejših modelov še kako pričakovana.

V grobem bodo spremembe vidne na sprednjem vzmetenju, ki bo odslej nastavljivo, po zaslugi povsem novega okvirja bodo Softaili zdaj tudi precej lažji, tuniranje in dodelava motorjev, pa bo v obeh različicah (107 in 114) poskrbela za boljše pospeške in manjšo porabo goriva.

Okvir ne bo samo lažji, pač pa v primerjavi s predhodnikom za kar 65 odstotkov bolj tog, spremenjena geometrija pa bo zadolžena za možnost večjih nagibov in boljšega odzivanja in sledenja želeni liniji. Okvir bo izdelan iz polovice manj sestavnih delov kot doslej, lažji pa bo za dobrih dvajset odstotkov. V praksi to pomeni, da bodo ti priljubljeni cruserji (tudi na račun drugih komponent) lažji od 17 do 25 kilogramov.

Manjši motor s 1.746-kubičnimi centimetri delovne prostornine bo z mesta pospeševal za 10 odstotkov hitreje, v peti prestavi pa bo po zaslugi večje prožnosti motorja hitrejše za 16 odstotkov. Pri večjem motorju (1.868 ccm) bodo rezultati obdelave podobni, vendar nekoliko skromnejši. Pospeševanje z mesta bo hitrejše za 9 odstotkov, med vožnjo pa za 13 odstotkov.

Za prav vse zgoraj naštete modele, pa so poleg tehničnih sprememb, pripravili tudi celo vrsto sprememb na področju opreme in oblikovanja.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja