Harley Davidson potrdil izdelavo električnega modela LiveWire

9. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ameriško podjetje ob tem želi postati največji proizvajalec električnih motornih koles na svetu.

Marsikdo meni, da je Harley Davidson ostal v času. Ne nazadnje so kot eno izmed revolucij v razvoju pred časom oglaševali uvedbo '16-ventilske' tehnologije (tehnologija štirih ventilov na valj, skupaj torej osem ventilov) v nove agregate, nekaj, kar je konkurenca začela uvajati že pred desetletji. A Američani se vseeno ne šalijo in s polno paro stopajo v prihodnost. Pred dnevi so namreč za spletni portal Autoblog potrdili novico, da bodo kmalu začeli proizvodnjo prvega električnega motocikla, model Live Wire.

Ideja o proizvodnji električnega motorja pri ameriškem podjetju nikakor ni nova, zoreti je namreč začela že leta 2010, prvi prototip pa je na ceste zapeljal 2014. Ta se je izkazal z veliko količino navora, ponujal naj bi tudi veliko užitkov v vožnji, kot velik minus pa se je izkazal izredno kratek doseg. Čeprav je Harley z njim temperaturo dvigoval tudi v Marvelovem filmu Avengers: Age of Ultron, se ravno zaradi prekratkega dosega niso odločili, da motor umestijo tudi v serijsko proizvodnjo.

A časi se spreminjajo in po besedah podjetja naj bi bili le še 18 mesecev oddaljeni od prihoda modela Live Wire na trg. Motor naj se od znane različice prav tako ne bi bistveno razlikoval, tako da lahko pričakujemo oljno hlajen elektromotor s 74 'konji' in videz slečenega motocikla. Kar pa se tiče dosega, ta naj bi presegel mejo 100 milj oziroma 160 kilometrov, kolikor je po mnenju Harleyja najmanjši doseg, ki bi ga bili vozniki še pripravljeni sprejeti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"