Intervju: Miran Stanovnik in Tomaž Merhar

24. 1. 2007 | Peter Kavčič
Deli

Še sveža z dakarskega relija sta nam Miran in Tomaž zaupala najbolj skrite misli, komentarje in načrte za prihodnost. Preberite si intervju z obema puščavnikoma in izvedite, kaj se jima te dni mota po glavi.

Miran Stanovnik

Neverjeten uspeh in nove možnosti

Še poln vtisov po fantastični uvrstitvi, nam je Miran Stanovnik zaupal svoje misli, opažanja in načrte za prihodnost.

Kakšni so občutki, potem ko ugotoviš, da si v cilju in se zaveš, da ti je uspelo doseči več kot si sploh upal pred 9.000 kilometri, pred samim štartom relija?

Z eno besedo noro! Počutim se noro dobro, tega uspeha res nisem pričakoval. Posebno še ob tako hudi konkurenci. Dirkači s katerimi sem se še lani kosal, so letos vozili krepko zadaj za mano. Ni dovolj, da si samo hiter, predvsem moraš biti konstanten pri svojem dirkanju. Bolj ko analiziram dirko in mojo vožnjo, bolj sem zadovoljen. Zavedanje odličnosti rezultata pa šele prihaja za mano.

Kako je s poškodbami, kakšna nova, so kolena zdržala?

Bile so etape, ko sem moral malce stisniti zobe in potrpeti zaradi bolečin v kolenih (predvsem v desnem kolenu), toda gledano na splošno sem lahko zelo zadovoljen. Sam Stephane Peterhansel, mi je v pogovoru pred zadnjim štartom dejal, da je to moj največji uspeh, da sem dirko končal brez padca in novih poškodb. Vsi so se namreč čudili stanju mojega motocikla, ki je bil resnično kot nov, brez polomljenih delov ali velikih prask.

Rezultat in dosežek nasploh je torej precej odmeval v taboru?

Da, šef KTM reli ekipe, Heinz Trunkempoltz mi je prišel osebno čestitati in me je povabil na testiranje novega dirkalnika v Tunizijo. Očitno mu je bilo všeč, da ne razbijam motocikla in to, da sem dovolj močan, da na dan prevozim tudi po 1000 kilometrov. Češka sotekmovalca Macek in Katrinak pa sta me prosila za inštrukcije iz navigacije, če ju vzamem v šolo torej.

Koliko ste srečevali ostale Slovence?

Če povem po pravici, sem do odstopa še največkrat videl Tomaža Merharja, tovornjakarja Krivica in Goriupa pa samo enkrat, ker sta ponavadi pripeljala v tabor šele po tem, ko smo prvi motoristi že štartali. Žal mi je za Tomaža, ki je imel letos res dobre možnosti priti do cilja.

Načrti za Dakar 2008?

V tem trenutku ne vem nič, kako, kdaj s čem bom dirkal še ne vem. Rečem lahko le to, da srčno upam, da bo na štartu vsaj eden Slovenec. Najprej pa moram zapolniti to proračunsko luknjo, nato se lahko pogovarjam naprej. Upam, da mi bo ta rezultat pomagal pri sponzorjih.

Tomaž Merhar

Cilj: Dakar 2008

Tomaž Merhar je imel pred štartom letošnjega Dakarja en sam cilj: Priti do konca relija. To mu žal ni uspelo zaradi nesreče in zlomljene roke. A kot pravi sam, ne pušča rad nedokončanih stvari in svoje misli ter energijo že usmerja v Dakar 2008.

Kako ste videli svoj prvi Dakar?

No, upal sem, da ga bom videl drugače, predvsem tako, da mi uspe priti v Dakar. Sicer sem pa videl, da bi mi z nekaj sreče lahko uspelo, saj sem bil dovolj hiter, navigacija mi ni povzročala težav, prav tako ne fizična pripravljenost. Vesel sem, da mi je uspelo vsaj za nekaj dni okusiti to vzdušje, ki je res nekaj posebnega in sedaj gledam na dirko drugače. Počasi tudi sprejemam to, da mi letos pač ni bilo usojeno, in ko pomislim na poškodbo ter na poškodbe fantov s katerimi sem letel v Pariz, potem sem lahko zelo zadovoljen, da je tako kot je. Žal mi je le ker so organizatorji izpustili dve sipinski etapi, kjer bi Miran nedvomno blestel. Naučil sem se tudi to, da se brezglavo pritiskanje na plin ne izplača, moj Japonski sotekmnovalec, ki je izčrpan hotel odstopiti že po prvi etapi pa je dokaz, da se da priti do cilja tudi s srcem.

Kakšni so načrti za naprej?

13. februarja bom predvidoma snel mavčno oblogo z roke in 14. februarja se začnejo priprave na Dakar 2008. Na vsak način nameravam štartati na Dakarju 2008.

Kako sta se ujela z Miranom Stanovnikom?

Super, zanj imam le pohvalne besede, ogromno mi je pomagal. Z mano je delil svoje bogate izkušnje in je bil zares prava opora.

Ostajate na KTM-u?

Tisto noč, ko sem polomljen prišel v tabor sem mehaniku dejal naj motor popravi potem pa ga naj kar proda, ker ga nočem več videti. A že nekaj dni kasneje sem se premislil. Motocikel je popolnoma obnovljen, skoraj kot nov in me bo tak lepo počakal. Tako, lahko z gotovostjo rečem, da bo pod mojo 'ritjo' KTM. To je fantastično vzdržljiv motor, pravi surovež, eden redkih za katerega lahko precej z gotovostjo pričakuješ, da te bo pripeljal skozi najhujše dele puščave.

Še komentar na uspeh Mirana in ostalih dveh tovornjakarjev?

Miran je vozil šolsko, svoj tempo, svojo dirko. Dober je, da se ob tako hudi konkurenci ni pustil izzvati. S tem je dokazal, da ima lastnosti vrhunskega reli voznika. Tudi drugo mesto v maratonu je odličen dosežek. To močno spoštujem. Za Janeza Krivica in Darka Goriupa pa lahko rečem, da je njuna uvrstitev trdo prigaran dosežek, saj sta se ves čas ubadala z okvarami na podvozju njunega tovornjaka. Prebijanje naprej ponoči je mučno, zahteva veliko vztrajnost.

Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"