Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke razreda mogoGP za VN San Marina v Misanu (IZID DIRKE)

4. 9. 2022 | STA
Deli
Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke razreda mogoGP za VN San Marina v Misanu (IZID DIRKE) (foto: Profimedia)
Profimedia

Za dolžino motorja je bil na koncu boljši od rojaka Enee Bastianinija (Ducati Gresini). Tretji je bil Španec Maverick Vinales (Aprilia). V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je v vodstvu ostal danes peti Francoz Fabio Quartararo (Yamaha).

Svetovni prvak ima po 14 dirkah na vrhu 211 točk, na drugo mesto pa se je povzpel današnji zmagovalec, ki ima zdaj 181 točk. Tretji je Španec Aleix Espargaro (Aprilia) s 178 točkami.

Začetek dirke je bil precej kaotičen

Že v prvem ovinku so padli trije dirkači, med njimi tudi Francoz Johann Zarco (Ducati). V drugem je po vodstvu s steze zdrsnil še najboljši iz kvalifikacij, Avstralec Jack Miller (Ducati), v tretjem krogu pa je na vrh prišel Bagnaia in nato narekoval močan ritem.

Sprva so mu lahko sledili le trije dirkači, medtem ko je Quartararo vse bolj zaostajal. V zadnjih šestih krogih sta spredaj ostala le še Bagnaia in Bastianini, več sreče pa je imel Bagnaia, ki je po napaki rojaka v zadnjem krogu pridobil ravno dovolj prednosti, da je ciljno črto prečkal tik pred Bastianinijem.

S četrto zmago zapovrstjo je Bagnaia postal sploh prvi dirkač Ducatija s tovrstnim dosežkom.

V sezoni je slavil šesto zmago, skupno pa deseto v karieri.

"Sem zelo zadovoljen, sploh po začetku, ko sem precej trpel zaradi slabšega oprijema. A ko je bilo v posodi vse manj goriva, sem začutil, da lahko bolj pritiskam. V zadnjih krogih sem skušal napraviti razliko, a je bil Enea zelo hiter in se je držal mojega zadnjega kolesa. Zadovoljen sem, da sem zmagal s petega startnega mesta," je po dirki dejal zdaj zmagovalec desetih dirk v karieri Bagnaia.

Čeprav je izgubil tesen obračun za zmago, Bastianini ni bil preveč razočaran.

"Občutki so vseeno dobri, poskušal sem dobiti dirko v zadnjem krogu, a mi ni uspelo. Bagnaia je bil v zadnjem delu dirke izjemno hiter, narekoval je močan ritem. Vesel sem, saj smo se kljub vsemu dobro borili. Na začetku dirke nisem bil najbolj samozavesten, a skozi dirko se je to spremenilo na bolje. Tudi z zadnjo gumo imamo vse manj težav," je po težavnem obdobju ter treh odstopih na zadnjih sedmih dirkah dejal Bastianini.

Zelo zadovoljen pa je bil po dirki Vinales.

Še tretjič na zadnjih štirih dirkah je z Aprilio zasedel mesto na stopničkah, zmaga pa se mu še naprej izmika. "Ponosen sem na delo, ki ga opravljamo z Aprilio. Danes sem se veliko naučil, med drugim tudi to, na katerih področjih moramo napredovati. Ta steza je odlična, navijači pa neverjetni, tu je tudi ogromno naših pristašev. Zanje moramo nadaljevati trdo delo. Bili smo blizu, a Peco (Bagnaia, op. STA) in Enea sta bila danes malenkost hitrejša."

V razredu moto2 je slavil Španec Alonso Lopez (Ego Speed Up). Trojno špansko zmago sta dopolnila Aron Canet (Flexbox HP40) in Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo), ki je prevzel skupno vodstvo. V njem ima štiri točke prednosti pred Japoncem Aijem Oguro (Idemitsu Honda Team Asia), ta je bil danes peti.

V razredu moto3 je zmagal Italijan Dennis Foggia (Leopard Racing), ki je prehitel Španca Jaumeja Masio (Red Bull KTM Ajo) in rojaka Izana Guevaro (Gaviota GASGAS Aspar Team). Ta zdaj vodi v skupnem seštevku, v katerem ima 11 točk prednosti pred rojakom Sergiom Garcio, ki je danes odstopil.

Naslednja dirka bo 18. septembra, ko bo na sporedu velika nagrada Aragonije.

Tu je izid današnje dirke motociklističnega SP za VN San Marina v Misanu in vrstni red v SP:

* Izidi:
* motoGP:
1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)         41:43,199
2. Enea Bastianini (Ita/Ducati Gresini)     + 0,034
3. Maverick Vinales (Špa/Aprilia)             4,212
4. Luca Marini (Ita/Ducati VR 46)             5,283
5. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)              5,771
6. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)             10,230
...

- SP skupno (14):
1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)          211
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)         181
3. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)          178
4. Enea Bastianini (Ita/Ducati Gresini)   138
5. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)       125
6. Jack Miller (Avs/Ducati)               123
...

* moto2:
1. Alonso Lopez (Špa/Boscoscuro)          40:35,332
2. Aron Canet (Špa/Kalex)                   + 1,253
3. Augusto Fernandez (Špa/Kalex)              3,305
...

- SP skupno (14):
1. Augusto Fernandez (Špa/Kalex)          198
2. Ai Ogura (Jap/Kalex)                   194
3. Aron Canet (Špa/Kalex)                 157
...

* moto3:
1. Dennis Foggia (Ita/Honda)              39:21,864
2. Jaume Masia (Špa/KTM)                    + 0,289
3. Izan Guevara (Špa/GasGas)                  0,334
...

- SP skupno (14):
1. Izan Guevara (Špa/Gasgas)              204
2. Sergio Garcia (Špa/GasGas)             193
3. Dennis Foggia (Ita/Honda)              169

Naslednja dirka bo 18. septembra, ko bo na sporedu velika nagrada Aragonije.

Preberite še: Ne le Mercedes E 220 karavan in Rolls-Royce, pri Nataši Pirc Musar doma se skriva tudi tole vozilo, ki si ga ne more privoščiti kar vsak! (+ FOTO)

Priporočamo tudi: Vas zanima, kakšen avto vozi Modrijan Blaž Švab? (TOLIKO stane!)

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem