Iz Honde je spet ušel sršen - CB 750 Hornet

4. 10. 2022
Deli

Med številnimi razlogi, ki so botrovali uspehu Hodninega nakeda, ki je na trg prišel v letu 1998, gotovo najbolj izstopata dva; bil je zelo dobro vozen, dovolj zmogljiv in zabaven motocikel. In bil je tudi cenovno dostopen. Naslednik, ki prihaja z modelnim letom 2023 pa bo brez dvoma sledil tradiciji.

Na sejmu Intemot v Kolnu je Honda predstavila popolnoma nov model CB 750 Hornet (Sršen), ki pa je ohranil samo del svojega imena. Vse ostalo je namreč popolnoma novo.

Največja novost, ki bo odslej krasila ime Hornet je gotovo popolnoma nov dvovaljni motor z delovno prostornino 755-kubičnih centimetrov, ki razvije 67 kW oziroma 92 'konjev' pri 9.500 vrtljajih in 75 Nm navora pri 7.500 vrtljajih. Bo pa novi Hornet poleg novega motorja opremljen tudi s paketom elektronike, ki vključuje sistem ride-by-wire, 3 vozne programe (plus 1 uporabniški), 3-stopenjski sistem proti zdrsu zadnjega kolesa, wheelie control, 3-stopenjski nadzor zaviranja z motorjem, ter seveda tudi ABS. Za doplačilo bodo na voljo tudi drugi dodatki, na primer quickshifter, aerodinamični dodatki in podobno.

Hornet bo pripravljen za vožnjo tehtal 190 kilogramov, spredaj bo imel 41-milimetrsko sprednjo vilico s hodom 130-mm, zadaj pa bo monoamortizer s hodom 150 mm. Oddaljenost sedeža od tal znaša 790-milimetrov, rezervoar pa bo sprejel 15,2 litrov goriva. Serijsko bo opremljen tudi s sistemom za avtomatski vklop štirih smernikov, ki se bodo pri zaviranju v sili (pojemek večji od 6.0m/s2.

Honda CB 750 Hornet bo na voljo tudi s homologacijo za voznike kategorije A2, pri uvozniku AS Domžale motocenter d.o.o. pa so določili tudi ceno. Hornet se tudi na tem področju ne bo izneveril tradiciji in bo stal 8.390 evrov, kar je v primerjavi s tekmeci, ki so mu po tehničnih specifikacijah najbližje, zelo ugodno.

Honda CB 750 Hornet bo zagotovo zelo popestril naked sceno v srednji kategoriji, gotovo pa lahko kmalu pričakujemo še kakšno različico motocikla, ki jo bo poganjal novi 755-kubični dvovaljnik.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"