Izmenljive baterije - veliki štirje so združili moči

Izmenljive baterije - veliki štirje so združili moči (foto: honda)
honda

Štirje veliki proizvajalci, KTM, Piaggio, Yamaha in Honda, so pred kratkim podpisali pismo o nameri ustanovitve konzorcija, s katerim bi standardizirali baterije za električna vozila.

Omenjeni štirje so kot kaže zaslutili, da se uspešna električna prihodnost obeta tistim, ki bodo za svoja vozila ponudili možnost izmenljivih baterij. S skupnimi prizadevanji si veliki štirje želijo definirati mednarodne tehnične standarde za tovrstne baterije.

Glavna ideja je seveda v tem, da bi uporabnik električnega vozila izpraznjene baterije enostavno zamenjal s polnimi, vse to pa bi se dogajalo na posebnih polnilnih oziroma menjalnih točkah. Ne samo, da bi se na ta način uporabniki električnih vozil lahko izognili dolgim polnilnim ciklusom, pač pa bi z ustrezno razporeditvijo menjalnih mest, dosegli tudi to, da bi bila avtonomija električnih vozil praktično neomejena. Z možnostjo vnaprejšnje rezervacije potrebnih kapacitet na želenem menjalnem mestu, pa bi odpadla verjetnost, da bi napolnjenih baterij zmanjkalo.

S podobno idejo je na dan pred časom prišel že Kymco, vendar takrat k sodelovanju ni uspel privabiti tudi drugih proizvajalcev. Vsekakor pa obstaja resna možnost, da bo tokratni konzorcij štirih velikih, uspel prepričati tudi druge proizvajalce.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja