Kdaj bomo spoznali Yamaho R9?

Čeprav Yamaha prihoda novega modela z oznako R9 še ni uradno potrdila, pa je uradno registracija imena na domačem patentnem uradu dovolj indikativna, da gre tokrat očitno zares.

Kdaj bomo spoznali Yamaho R9? (foto: yamaha press) yamaha press
30. 1. 2023

Pri Yamahi se še kako dobro zavedajo, da je njihov trivaljni motor, ki poganja slečenega MT-09, potovalnega Tracerja, trikolesnega Nikena in retro XSR-ja, pravi tehnični kamelon, ki se poda k praktično vsakemu motociklu.

Tako se bo omenjenim trem kot kaže kmalu pridružil še peti član te družine, tokrat z izrazito športno konotacijo. Za Yamahaine motocikle z oznako R je dolgo veljalo, da so to zmogljivi motocikli, v zadnjih letih pa se je to nekoliko spremenilo. Modeli kot so R7, R3 in R 125 namreč niso tako zelo športni, kot bi sicer pričakovali na podlagi njihove oznake.

A s trivaljnim motorjem, ki razvije 119 'konjev' (88 kW) je strah pred tem, da bi bilo moči na cesti premalo skorajda povsem odveč. Yamaha YZF-R9 (tako so zaščitili njeno ime) bi se lahko na trgu pojavila v sezoni 2024. Na več podatkov o tem, kaj vse bo s seboj pripeljala pričakovana novinka, pa bomo morali kot kaže še nekoliko počakati.