Video: Vozili smo eletrični KTM Freeride-E

Ob prvem stiku s testnim Freeride E-XC, torej v enduro izvedbi, je bilo namreč prav hecno, sliši se samo pogon (zobniški prenos in verižni prenos), pa še to s sramežljivim zzzz, zzzzz, zzzz, zzzz, medtem ko pospešuješ. Med vožnjo se lahko normalno pogovarjaš s kolegom na drugem KTM-u Freeride E ali vljudno pozdravljaš planince in kolesarje.

Video: Vozili smo eletrični KTM Freeride-E (foto: KTM) KTM
27. 10. 2014

Kar mi je še posebno všeč, je tudi dejstvo, da se lahko z enduro izvedbo, ki je homologirana kot 125-kubični motocikel z 11 kilovati, najstnik, ki je ravno opravil vozniški izpit A-kategorije, z njim odpelje v srednjo šolo oziroma gimnazijo, popoldne pa po napornem učenju skupaj s 'fotrom' odpeljeta nekaj krogov na stezi, ki sta si jo zgradila na vrtu ali kje na priljubljeni gorsko-kolesarski lokaciji. Za ljubitelje asfalta bo razveseljiva tudi novica, da kmalu prihaja tudi supermoto različica z gumami za boljši oprijem in večjim kolutom za boljše zaviranje.

Ob misli, da si lahko sam doma na vrtu naredim mini motokros stezo ali endurokros poligon, me naravnost navdušuje. Hrupa ni, zato ni pritoževanja sosedov ali okoljevarstvenikov, bingo!

Trenutno največji razvojni potencial sta prav srce, ki je neprodušno zaprt, ozek in majhen elektromotor brez ščetk, ki zmore največjo moč 16 kilovatov in 42 njutnmetrov navora od 0 vrtljajev naprej, in seveda Samsungova baterija s 350 celicami in zmogljivostjo 2,6 kilovatne ure. To je motocikel, ki ga lahko uporabljate vsak dan za urbano vožnjo in za rekreacijo v prostem času, je pravi KTM pripravljen na dirko

Več, tudi to koliko zdrži baterija med enduro vožnjo in vožnjo po kros stezi pa lahko seveda preberete v novi številki Avto magazina, ki izide 30.10.

Peter Kavčič

Foto: KTM

Video: Vozili smo električnega KTM Freeride E