Leteči motocikli so naša realnost, ne prihodnost!

21. 3. 2017 | Peter Kavčič
Deli

Droni niso več nobena znanstvena fantastika - zakaj se torej čudimo letečim motociklom?

Morda ob omembi letečega motocikla najprej pomislite na znanstveno fantastične filme, morda na kultne prizore iz Vojne zvezd - Jedijeva vrnitev,ampak veste kaj, to, da bomo z lebdečimi stroji dirjali po zraku, sploh ni tak futurizem kot bi človek sprva mislil. Razvoj je tako daleč, da si leteči motocikel lahko kupite že danes!

Do tega, da boste polagali namišljene ovinke po zraku kot s superšportnikom bo sicer preteklo še kar nekaj časa. Ampak po pravici povedano si ne upam trditi, da nas do tja loči še veliko let. Ob ogledu prototipa, ki so ga sestavili pri podjetju Hoversurf in, ki ga (pozor) že lahko naročite, bo prvi motorist, ki bo letal po zraku, vsaj tako neobičajen kot Baron Codelli, ki se je pred več kot 100 leti pripeljal z avtom v Ljubljano.

Ta motorist se povsem zares vozi po zraku. Ali to pomeni, da čez nekaj let lahko pričakujemo šviganje letečih motociklov?

Hoversurf Scorpion S3 je pravzaprav leteče vozilo, ki ga poganjajo štirje propelerji. Vožnja s kvadrokopterjem je menda podobna surfanju. Po videnem je neka spodobna vožnja še nekoliko oddaljena, ampak z razvojem softvera in uporabo lahkih materialov ter predvsem na račun zmogljivih baterij in elektromotorjev ta trenutek vendarle ni tako oddaljen. Upamo lahko samo, da bodo tovrstna vozila prihodnosti bolj varna od tega: poglejte, kako blizu so propelerji voznikovim nogam - in seveda, štirje so premalo. Če odpove eden, je trd pristanek neizbežen. Varnost se začne šele pri šestih.

Možnosti uporabe tovrstnega koncepta so številne, od osebnega prevoznega sredstva, do bolj resnih in industrijskih tovornih plovil. No, pustimo se presenetiti, kam nas pripelje razvoj.

Kje se bo to končalo?

Morda v dejanskih dirkah, saj so dirke vedno veljale za valilnico novih idej. Skrajne obremenitve stroja in voznika so gonilo razvoja, morda bomo gledali MotoGP po zraku kot na primer danes gledamo Redbull Air Race, le da bo naenkrat dirkalo več letečih motociklov? Ali si lahko predstavljate potovanje v Dolomite kar direktno po zračnih koridorjih? Ja, verjetno vseeno preveč utopično, ampak ob dejstvu, da se je razvojni oddelek pri BMW Motorrrad poigral z idejo o letečem GS-u, morda niti ne tako zelo, kot bi si mislili. Ali pri BMW-ju vedo kaj več, kot pri ostalih velikih proizvajalcih? BMW R 1200 GS namreč velja za kralja gorskih prelazov!

Meni je pa še posebno všeč tale prototip, ki je žal samo neleteča konceptna maketa, a si ga zlahka predstavljam kot dirkalnik prihodnosti:

Takole so napovedali leteče motocikle leta 1983 v filmu Vojna zvezd:

Peter Kavčič
foto: proizvajalec

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel