Akrapovič pokal: Zdaj gre zares!

12. 6. 2008
Deli

Čeprav bi se za ta letni čas moralo pošteno prašiti, je vreme v nedeljo, 8. junija v Gramoznici pri Vrtojbi poskrbelo za namakanje dirkalne proge. Tako je 135 tekmovalcev v devetih kategorijah na treningu pričakalo blato.

V kategoriji MXA 85 so pričeli z dirkami. Podmladek in člani združeni v eno dirko so prvi zaorali v popolnoma namočeno zemljo. Med člani je Dejan Zver (TRK Tajfun šport) hitro vzel stvari v svoje roke in popeljal gručo sedemnajstih motokrosistov. Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični) in Gašper Petrin (AMD Feroda celje) sta Zveru sledila, vmes pa so se vmešavali fantiči iz podmladka. Rok Rus (AMD Šentvid pri Stični), Rok Majerič (TRK Tajfun šport) in Matevž Jerebic (Geodrill racing team) se vedno pomešajo med člane. V takšnem vrstnem redu je bila končana prva vožnja. V drugi so bili pogoji zelo podobni, saj je enourni odmor med dirkami popestrila močna ploha, med dirko pa je posijalo sonce. Jerebic je na enem od številnih skokov v Vrtojbi zelo grdo padel in končal na nosilih reševalcev. Na srečo ni bilo, razen izgube dragocenih točk, nič hujšega. Tako je dobil priložnost za zmagovalne stopničke za tretje mesto domačin Nejc Čuk (GAS Vrtejba). Rus je opravil s konkurenco tudi v drugo, Majerič pa je bil spet drugi. Med člani je Zver brez konkurence. Na drugem in tretjem mestu pa sta se zamenjala Petrin in Kutnar. Kutnar žal ni uspel ponoviti drugega mesta iz prve vožnje. Napravil je nekaj napak, katerim je botrovala tudi izčrpanost.

Najmlajši tekmovalci v kategoriji MXA 65 so imeli zelo zelo podobne pogoje. Njih deset se je spopadalo z blatom bolj kakor med seboj. Brez večjih težav je obe dirki zmagal Nick Škorja (TRK Tajfun šport). Tudi drugo mesto si je obakrat rezerviral Denis Vačovnik (MK Slovenj Gradec). Matic Milec (Hrvaška), ki je bil skupno tretji, si tega mesta ni pripeljal z lahkoto. V prvo je šlo s tretjim mestom, v drugo pa je bil četrti. Tretji v drugi vožnji domačin David Gorkič (GAS Vrtejba) je bil v prvo šele šesti, kar je skupno zadostovalo za mesto št. 4.

Sledila je še ena združena kategorija MX Veterani nad 35 in nad 45 let. 30 mož je štartalo v dve blatni vožnji. Skupino je obakrat popeljal Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki je letos v odlični formi in je že kar navajen, da pred seboj nima nikogar. Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport) je vozil daleč za Pancarjem in v prvo končal drugi. V drugo ni šlo tako gladko, ker je podlaga zelo drsela in je končal na četrtem mestu. Vseeno je zadostovalo za skupno drugo pozicijo na podiju. Tretje mesto na stopnicah za zmagovalce pa si je priboril Andrej Rus (AMD Orehova vas). Rus, ki se je po težkem padcu pred mesecem dni spet vrnil na dirkališče, je odpeljal dve solidni vožnji, ki pa nista njegova prava slika. V drugi vožnji je bil odličen drugi še en Rus in to Uroš Rus (MK Notranjska). Uroš je tudi že dolgo časa v motokrosu in je po dolgem času pokazal eno od svojih boljših voženj. Skupno je končal na četrtem mestu. Vse to so bili veterani nad 35 let. Nad 45 let pa je kraljeval specialist za enduro Silvinj Vesenjak (MK Enduro šport Maribor). Vesenjak dirka z enduro motociklom, kar pravila seveda dovoljujejo. Obe vožnji je bil najhitrejši najstarejši mož. Za njim pa sta si drugo in tretje mesto izmenjala vsak po enkrat dva veterana iz AMD Šentvid pri Stični. Srečnejši je bil Kavšek Branko, sledil pa je Stane Pečjak.

Prvi, ki so imeli malce osušeno podlago, so bili v najštevilčnejši kategoriji MX 125 R2. Devetintrideset mladeničev se je podalo v boj za čim boljša mesta. Tokrat je eksplodiral Andrej Gregorič (ABC Sport) in bil v prvi vožnji nepremagljiv. Splet različnih uvrstitev sotekmovalcev mu je pripomogel, da je v drugo kljub tretjemu mestu slavil skupno zmago. Drugi je stal na podiju avstrijec Martin Treffer, ki je prejšnjič na Pokalnem prvenstvu v Prilipah pometal s konkurenco. Treffer je tokrat zabeležil dve drugi mesti. Z zelo prefinjeno vožnjo, še posebej v drugem poizkusu, ko je prvi pripeljal skozi cilj, je skupno tretje mesto zasedel Rok Virant (AMD Št. pri Stični). V prvo je bil malo manj prefinjen in končal šele kot šesti. Dani Leban (GAS Vrtejba) že leta sodi v vrh pokalnega amaterskega tekmovanja. Tokrat je na domači progi osvojil četrto mesto.

MX OPEN R2 je še ena mnogoštevilna kategorija slovenskega amaterskega motokrosa. Triintrideset tekmovalcev na štartni rampi je imelo odlične pogoje. Pravi motokros z luknjami in grbinami, ki so nastale med vožnjami vseh zgoraj naštetih kategorij. Sonce je pripekalo. Dejan Ogulin (NIX Semič ) je ostal čist na čelu kolone. Vendar samo v drugi vožnji, ko je vodil prav od starta do cilja. V prvo pa je zmagal še en domačin Denis Premrl (GAS Vrtejba). V drugo je Premrl zasedel tretje mesto in stopil na drugo stopničko za zmagovalce. Zmagovalec v Prilipah Dominik Potočnik (AMD Slovenske konjice) je imel dve povsem različni vožnji. V prvi je bil šele na osmem mestu skozi cilj, slab vtis pa je popravil v drugo z drugim mestom. Skupno je bil Potočnik tretji.

Grand finale v soncu je bila dirka MX OPEN R1 in MX 125 R1. Sedemnajst tekmovalcev, ki tekmujejo v državnem prvenstvu motokrosa, se je spopadlo ne glede na moč svojega dirkalnika. V dirki za prestiž (in točke po posamezni kategoriji) je dvakrat slavil Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični). Smrekarju se ob odsotnosti vodečega Jake Možeta (AMD Trebnje) nasmiha ponovna vrnitev na vrh tega prvenstva. Vendar njegov položaj ni rožnat, saj ima resne težave s kolenom, ki jih je pridobil na treningu teden dni pred to dirko. Damjan je rutinirano odpeljal obe vožnji na prvem mestu. Erik Slavec (TRK Tajfun šport) je bil precej za Smrekarjem, vseeno pa dvakrat drugi. Koščak Borut (AMD Šentvid pri Stični), ki to tekmovanje letos zelo resno jemlje, je bil skupno tretji. Ob istem številu točk kot Cerar Boris (AMD Lukovica) je bil Koščak hitrejši v drugi vožnji in pokal je bil njegov. Kolegi na šibkejših motorjih pa so mešali štrene. Še najbolj Deni Ušaj (GAS Vrtejba), ki je na tej progi lokalni matador. Deni se je po dveh letih, ko je imel na domačih tleh izredno smolo, tokrat pobral iz najhujšega. V drugi vožnji je štartal najbolje (bil je tudi pred Smrekarjem) in uspel najhitreje pripeljati skozi cilj s šibkejšim motorjem. Z malce več sreče v prvi vožnji, ko je končal kot tretji, pa bi mu zagotovilo skupno zmago. Deni je bil zadovoljen tudi s skupnim drugim mestom. Skupno tretji je končal Borut Bele (TRK Tajfun šport), zmago pa je slavil Aleksander Žafran (Geodrill racing team).

Tretje leto delovanja GAS Vrtejba je pokazalo, da se s trudom naredi veliko. Zelo mlada ekipa, ki je prejela lani naslov najbolje organizirane dirke, je ob pomoči sponzorjev in pa občinskih mož Miren Kostanjevica in Vrtojba naredila še nekaj. Kar nekaj domačih tekmovalcev je zasedlo prav najvišja mesta. Tako gredo vse pohvale še enkrat članom in članicam GAS Vrtejba.

Naslednja dirka iz serije Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu za pokal Akrapovič sledi naslednji teden, točneje 22. junij 2008 na Radizelju pri AMD Orehova vas. Defenitivno na kraljici slovenskih motokros prog.

Matjaž Košir

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja