Cross Country 2014 – Kragelj deklasiral tekmece v Škednju

14. 4. 2014
Deli

Po dolgem zimskem premoru, smo vsi že nestrpno čakali prvo dirko najbolj številčnega moto športnega prvenstva pri nas. Prve dirke, ki se je danes odvila na MX progi v Škednju pri Slovenskih Konjicah, se je udeležilo 122 tekmovalcev.  Organizator AMD  Slovenske Konjice je pripravil dobro dirko, za dodatno popestritev pa je poskrbelo vreme in tekmovalci sami.

Že pred začetkom prve dirke dneva, nas je čakalo prijetno presenečenje, ko se je na startu štirikolesnikov med dvajsetimi tekmovalci pojavil  Miha Špindler, ki je pred leti dominiral v tej kategoriji.  Seveda so se ob tej novici mnogim tekmovalcem zatresla kolena. Med gledalci pa so se slišale  različne debate  in ugibanja, pred vsem za koliko bo Špindler prehitel tekmece.

Kmalu po startu se je izkazalo, da je bil to račun brez krčmarja, saj je bil Igor Fabiani na Suzukiju še kako konkurenčen in pravi užitek je bil gledat dvoboj dveh tako enakovrednih tekmecev.  Žal pa je  imel Špindler že v četrtem krogu težave s pregrevanjem motorja in zaradi tega tudi odstopil. Tako je imel Fabiani prosto pot do zmage.  Drugo mesto v kategoriji Quad Expert, ki šteje za državno prvenstvo je osvojil Tomaž Konečnik,  tretje pa  Boštjan Arnuš.

Na drugi dirki dneva, je na dveh kolesih nastopilo 71 tekmovalcev. Že tako razburljivo dirko je v drugi polovici popestrilo vreme, saj je dež še dodatno namočil že tako spolzko podlago. Zaradi tega so imeli mnogi tekmovalci težave z vodljivostjo motorjev, posledica česar so bili mnogi padci. Tako se je  organizator iz varnostnih razlogov odločil zapreti strme spuste. Še pred koncem dirke je posijalo sonce in razmere na progi so se počasi izboljšale.

Najhitrejši med vsemi je bil veteran Franci Jaklič, ki se je moral kljub Stanovnikovi odsotnosti, za zmago  precej potruditi, saj mu je bil drugo uvrščeni Anton Podobnik, pred vsem v prvi polovici dirke, zelo enakovreden tekmec, ne daleč zadaj pa je bil tudi Mitja Votolen.

Vrhunec dneva, je kot običajno bila tretja dirka, kjer je nastopilo najboljših 30 voznikov.  Mnogi smo pričakovali razburljiv troboj med lanskim državnim prvakom Sašem Kragljem, našim najboljšim ekstremnim endurašem Mihom Špindlerjem in motokrosistom Jakom Možetom. Žal pa se to ni zgodilo, saj je bil Sašo Kragelj tokrat vsaj za razred boljši od vseh in pustil vse tekmece za seboj za več kot en krog. Tako je Špindlerju in Možetu ostal le še boj za drugo mesto, ki ga je na koncu dobil Jaka Može.Naslednja dirka bo 24. Maja v Orehovi Vasi.

Zmagovalci po kategorijah:

ATV/quad amater :Tomaž Černe

ATV 4×4 : Admir Fazlija

Quad sport: Matej Lah

Quad expert: Igor Fabiani

Amater: Frenk Konečnik

Junior: Mitja Žaler

Sport: Mitja Votolen

Sport PRO : Sandi Pušnik

Veterani 40: Franci Jaklič

Veterani 50: Michael Hirschmugl

Expert: Sašo Kragelj

Koledar dirk 2014

24.5. AMD Orehova vas

23.8. Mačkovci

14.9. Slovenj Gradec

4.10. Brnik

18.10. Dragonja

Vse dodatne informacije najdete na www.motosport.si  in  sport.amzs.si, rezultate pa na www.speed-timing.hr

Foto: ESPA pictures

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja