Dakar 2011, 12. etapa

15. 1. 2011
Deli
Dakar 2011, 12. etapa

Za tekmovalci na 33. reliju Dakar je zadnja zahtevna etapa. V slednji sta slavila Marc Coma in Carlos Sainz. Miran Stanovnik je osvojil 15. čas in ostaja na 12. mestu v skupnem seštevku.

12. etapa je bila zadnja na letošnjem reliju, ki bi še lahko poskrbela za večje spremembe v skupnem seštevku. V 678 kilometrov dolgi etapi so imeli motociklisti na sporedu 555 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo, avtomobilisti pa zaradi močnega nočnega deževja »le« 508 kilometrov.

Kljub temu, da je lanski zmagovalec relija med motociklisti Cyril Despres ves čas dirkal kolikor hitro se je dalo, se vodilni Marc Coma ni pustil zmesti. V zaključku etape je celo pobegnil Despresu in slavil že peto etapno zmago na letošnjem reliju.

V skupnem seštevku ima dobrih 16 minut prednosti pred Despresom, kar bo ob normalnem razpletu zadnje etape več kot dovolj velika prednost za njegovo tretjo zmago na Dakarju v skupnem seštevku.

Sprva je kazalo, da je Miran dosegel 16. mesto in tako ostal na 14. mestu v skupnem seštevu, nakar so Viladomsa kaznovali z dvema urama, Streeta pa z 10-minutnim pribitkom, tako da je Miran 12. etapo zaključil na 15. mestu in se v skupnem seštevku povzpel na 12. mesto.

Vsekakor bi moral Stanovnik ob normalnem poteku etape zadržati 14. mesto. Vendar je v drugi polovici relija dirkal odlično in lahko tudi premaga Streeta.

Med avtomobilisti je odlično predstavo v drugem delu etape uprizoril lanski zmagovalec Carlos Sainz, ki je tako slavil šesto letošnjo etapno zmago. Vodilni v skupnem seštevku Al Attiyah je imel dovolj prednosti, da mu v etapi ni bilo potrebno tvegati popolnoma vsega, da je zadržal 1. mesto v skupnem seštevku.

Katarec je pred svojo prvo skupno zmago na Dakarju. Voznikom Volkswagna se obeta trojna zmaga saj Stephane Peterhansel na 4. mestu v skupnem seštevku zaostaja 20 minut za Sainzem.

Reli se bo končal v soboto, ko bo na sporedu 826 kilometrov dolga etapa v kateri bo na sporedu 181 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja. Trasa slednje bo zahtevala izredno hitro dirkanje in popolno koncentracijo. Večjih sprememb v skupnem seštevku ne gre pričakovati.

Rajko Petek

foto: Maindru

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"