Dakar 2012, 1. etapa: Stanovnik 29., domačin izgubil življenje

1. 1. 2012
Deli

Prva 820-kilometrska etapa med Mar del Plato in Santa Roso je vključevala 57-kilometrsko hitrostno preizkušnjo. Stanovnik je na časovni preizkušnji osvojil podobno uvrstitev kot lani. Dirko je že v uvodu zaznamovala smrtna žrtev med motociklisti.

Slovenski motociklist je v Južni Ameriki na prvi 820 kilometrov dolgi etapi 57-kilometrsko hitrostno preizkušnjo po plažah ob atlantskem oceanu odpeljal v 18 minutah, za vodilnim zaostal 2 minuti in 23 sekund in tako zasedel 29. mesto. Podobno je začel tudi lani, ko je prvi dan dvotedenskega relija zaključil na 30. mestu.

»Danes je bila etapa dolga preko 800 kilometrov, od tega je bilo le 57 kilometrov 'brzinca', bolj podobnega motokrosu kot reliju. Zelo hitro si lahko padel, če nisi bil dovolj pozoren. Zelo utrujajoča je bila tudi kasneje, saj je bilo ogromno kilometrov treba prevoziti po cesti. Tam imamo v navigacijski napravi vneseno omejitev hitrosti 120 kilometrov na uro in največ energije potrošiš prav za spremljanje hitrosti, saj prekoračitev pomeni kazenski pribitek. Motocikel deluje kot mora,« se iz Argentine javlja Miran in dodaja, da s strani organizatorja še niso dobili uradnega pojasnila smrtne nesreče domačina.

Etapno zmago si je privozil lani četrto uvrščeni Čilenec Francisco Lopez (Aprilia) pred lanskoletnim zmagovalcem Marcom Como (Španija, KTM) in domačinom Javierjem Pizzolitom na Hondi. Rezultati prve etape nakazujejo, da je bila odločitev organizatorja o omejitvi prostornine na 450 kubičnih centimetrov smotrna, saj je med prvo petnajsterico zelo pisana družba znamk motociklov: 6 KTM-ov, štiri Honde, dve Husqvarni ter po ena Aprilia, Yamaha in Sherco. Vendar prva etapa navadno ne pokaže prave slike pripravljenosti tekmovalcev, motociklov in njihovih etap, saj pravo dakarsko dirkanje z zahtevnejšo navigacijo udeležence čaka v prihodnjih dneh.

Argentinski mediji sicer poročajo o prvi smrtni žrtvi med motociklisti: tragično se je zaradi srčne kapi in posledično padca poškodoval domačin Jorge Martinez Boero. Kljub hitremu ukrepanju reševalcev in takojšnjemu helikopterskemu prevozu v bolnišnico v Mar del Plati mu niso mogli pomagati.

Med avtomobilisti odmeva slab začetek posadke Al-Attiyah – Cruz, saj je v motorju njunega Hummerja H3 tik pred ciljem hitrostne preizkušnje upadel tlak olja in do konca jima je pomagal kolega Robby Gordon, prav tako s Hummerjem.

foto: Maindru

Rezultati: Motociklisti – 1. etapa: Mar del Plata – Santa Rosa de la Pampa
1. LOPEZ (ČIL, APRILIA)        15:37
2. COMA (ŠPA, KTM)        15:46
3. PIZZOLITO (ARG, HONDA)    15:51
4. BARREDA BORT (ŠPA, HUSQVARNA)    15:51
5. SUNDERLAND (VB, HONDA)    16:03
6. CODY (ZDA, HONDA)        16:07
7. PRZYGONSKI (POL, KTM)    16:14
8. AUBERT (FRA, KTM)        16:18
9. GOUET (ČIL, HONDA)        16:31
10. FARIA (POR, KTM)        16:32
...
32. STANOVNIK (SLO, KTM)    18:00

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"