Dakar 2015, 11. etapa: Price prvič najhitrejši

16. 1. 2015
Deli

Avstralec Toby Price, novinec na reliju Dakar, je dobil najdaljšo etapo letošnjega relija.

"Za Dakar sem prvič slišal leta 2002 ali 2003, deset let kasneje me je začela stvar res zanimati," je pred letošnjim Dakarjem povedal Avstralec Toby Price. In že na prvem nastopu je uspel odnesti etapno zmago. Na današnji, 1.024 kilometrov dolgi etapi z 298 kilometri hitrostne preizkušnje je bil skoraj dve minuti hitrejši od Barrede tri od Goncalvesa, ki pa je s tretjim mestom svoj zaostanek za Marcom Como zmanjšal le za tri minute.

Razlika med njima pred jutrišnjo zadnjo, 393 kilometrov (od tega le 174 kilometrov hitrostne preizkušnje) dolgo etapo je lepih 18 minut, Price pa zaostaja še sedem minut več. Tako mora Coma jutri le še nadzirati Goncalvesa in paziti, da ne pride do nepotrebnih napak ali de ne bi preveč obremenjeval tehnike.

Miran Stanovnik je že prišel na cilj, trenutno je na 28. mestu na tej etapi in tako ostaja na 27. mestu skupno. Po prihodu v cilj etape v Rosariu je komentiral: »Cilj ni tako blizu, kot se morda zdi. Po prihodu v Rosario sem slišal zgodbo dirkača, ki je zaradi prepoznega zaviranja pristal na nasprotni strani ograje nekega vrta. Zaradi trenutka nepozornosti lahko izgubiš mesto ali celo zaključiš z dirko tik pred ciljem.« Povedal je, da so na njegovem KTM-u 450 Rally Replica preko noči zamenjali gume in opravili servis na prednjem vzmetenju: »Mehanik naše ekipe je delal do jutra. Medtem, ko so servis na prednjem vzmetenju opravili v specializirani delavnici proizvajalca vzmetenja WP, je vse ostalo Thorsten servisiral sam. Kot vsak dan smo takoj po prihodu v cilj etape zamenjali olje in ker v izpuščenem olju ni bilo sledu obrabe notranjosti agregata, bomo do cilja enega najtežjih Dakarjev pripeljali z enim pogonskim strojem. Če bi menjal agregat, bi dobil kazenski pribitek petnajst minut.«

Med avtomobilisti je slavil Orlando Terranova, Giniel De Villiers pa je še povečal zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku Nasserjem Al-Attiyahom. Več o razpletu med avtomobilisti na spletni strani Avto Magazina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja