Daytona: Mraz poraja dvome v dirkačih

3. 3. 2010
Deli

36-letni Boštjan Skubic iz Ljubljane je s svojim dirkaškim moštvom Inotherm Yamaha team prispel v Daytono na Floridi, kjer so bo ta teden odvijal tradicionalni Bike Week.

V sklopu te prireditve se vozi tudi slavna dirka 200 milj Daytone, ki velja za eno najbolj divjih in najtežjih motociklističnih preizkušenj na svetu. Že 69. ponovitev te legendarne dirke bo letos drugič v zgodovini na sporedu zvečer pod umetno razsvetljavo. Kraj dogodka bo tudi tokrat dirkališče Daytona International Speedway - znameniti oval, na katerem se vsako leto vozi tudi slavna avtomobilistična dirka 500 milj Daytone.

Skubicev letošnji nastop na tej dirki je zanj že deseti po vrsti in pred dirko ne skriva visokih pričakovanj. “Ciljam na čimvišjo uvrstitev. Vožnja samo z namenom priti do cilja me že dolgo ne zanima več. Konkurenca je sicer huda, a tudi sam nisem slabo pripravljen. V petek si želim uvrstitev med deseterico, čeprav vem, da bo to težko. A zaenkrat gre vse po planu. Vesel sem, da smo uspešno prišli v Daytono in tudi z letalskimi prevozi motocikla in opreme ter ostalo logistiko tokrat ni bilo težav. Naš tabor je uspešno postavljen in oprema je nared. Današnji dan smo izkoritili še za zadnja fotografiranja in sponzorske obveznosti, jutri pa se začne zares. Zjutraj so najprej na vrsti tehnični pregledi za motocikle, ob 12. uri in 30 minut po lokalnem času pa sledi že prvi trening.” je povedal Skubic, ki ga v Daytoni letos najbolj skrbi vreme.

“Obetalo se je celo nekaj dežja, a mislim, da je ta nevarnost mimo. Sicer pa me to ne skrbi toliko, saj so pogoji za vse enaki. Bolj me zanima kaj bo s temperaturami ozračja, saj so le te zelo nizke za tukajšnje podnebje. Vsako leto nas je tukaj pestila huda vročina, letos pa je pošteno mraz.” je dejal Boštjan ob napovedi, da bodo dnevne temperature do petka le okoli 15 stopinj celzija, na večer dirke pa bo temperatura bojda le 3 stopinje. Precej nenavadno za Florido.

“Težava je v tem, da so nizke temperature najbolj presenetile gumarskega proizvajalca Dunlop, ki s svojimi pnevmatikami ekskluzivno opremlja vsa moštva. Le ti so namreč v Daytono pripeljali polne kamione dirkaških pnevmatik, katerih zmes in trdota sta narejeni za temperature krepko nad 20 stopinj celzija. Ob tako nizkih temperaturah ozračja pa takšna pnevmatika, ne ponuja skorajda nikakršnega oprijema, zato je večina dirkačev danes le zmajevala z glavo. Nihče ni namreč navdušen nad tem, da bi se pri 300 km/h vozil z motociklom, ki v ovinkih drsi sem in tja.” je zvečer povedal Skubic, kateremu so na osnovi minulih uspehov v Daytoni organizatorji prvič letos dodelili garažo med tovarniškimi moštvi, zato se bo v petek na dirko pognal iz boksa številka 25.

Gaber Keržišnik

foto: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"