Daytona: oba Boštjana kvalificirana na dirko

5. 3. 2009
Deli

Za slovensko motoristično ekipo v Daytoni je danes končan ključni dan. Oba dirkača, člana Inotherm Yamaha racing teama, sta se uspešno kvalificirala na jutrišnjo dirko 200 milj Daytone.

Zaradi velikega števila nastopajočih (79) so organizatorji na osnovi časov s prostih treningov tekmovalce razdelili v dve kvalifikacijski skupini. Na hitrejšo in počasnejšo. Oba Slovenca sta nastopila v skupini hitrejših in od obeh Boštjanov je bil tokrat uspešnejši Škofjeločan Pintar, ki se je v svoji skupini pripeljal na 16. mesto, kar je zadostovalo za skupno 18. štartno pozicijo, medtem ko je Ljubljančan Skubic zasedel 22. ča, in bo jutri zvečer na svoji deseti dirki v Daytoni štartal z 24. starnega mesta.

Tako Skubic kot Pintar sta včeraj ameriško javnost presenečala z izjemnimi hitrostmi, ki sta jih dosegala na ovalu, saj je bila na primer Skubiceva Yamaha, najhitrejši 600 kubični motor izmed vseh. Boštjan Skubic je ponoči na ovalu namreč dosegel hitrost 290 km/h.

Kako hitra sta bila Slovenca pove podatek, da je bil legendarni Kanadčan Miguel Duhamel, petkratni zmagovalec dirke v Daytoni, le tri mesta pred Pintarjem, ki je za njim zaostal manj kot tri desetinke sekunde. Medtem, ko je Američan Steve Rapp, zmagovalec dirke iz leta 2007, za obema našima zaostal za skoraj sekundo.

Boštjan Pintar: "Fenomenalno. Tako dobro nam na treningih in kvalifikacijah ni šlo še nikoli. Potrebno se je namreč zavedati, da je dirka dolga 320 kilometrov in da mesto ali dva na startu tu ne štejeta prav dosti. Predvsem sem zadovoljen s svojim tempom in časi, ki sem jih dosegal. V nekem trenutku sem se priključil vodilni skupini tovarniških voznikov, ki so me 'potegnili s seboj' in ugotovil sem, da jih brez težav lahko sledim. Takrat mi je tudi uspel najboljši krog. Zares sem vesel in odlično nam kaže. Če bo dirkaška tehnika zdržala in če bo še sreča na naši strani, imamo jutri zvečer vse možnosti za sanjski uspeh."

Boštjan Skubic: "Začel sem previdno. Celoten kvalifikacijski trening je bil dolg le 20 minut, kar v bistvu pomeni dobrih deset krogov. Niti slučajno si nihče ni smel privoščiti, da bi šlo kaj narobe, saj bi ves naš trud splahnel po vodi, če se na dirko ne bi kvalificirali. Moj prvotni cilj je bil doseči čas, potreben za uvrstitev na dirko, kar sem tudi storil v prvih krogih treninga. Ko smo imeli štart na dirki torej 'pod streho', sem si privoščil nekoliko več plina in pričel izboljševati čase. A kmalu sem padel v skupino dirkačev, ki so bili sicer nekoliko počasnejši od mene, a mimo njih nisem prišel dovolj hitro. Nekoliko so mi pokvarili čas najboljšega kroga, saj je zmanjkalo časa in kvalifikacije so bile končane. Po eni strani sem izjemno zadovoljen, saj je to moje najboljše štartno mesto doslej in tudi moj čas je najboljši, po drugi strani pa sem nekoliko razočaran, saj bi lahko dosegel še boljši čas, če bi imel na voljo vsaj še krog ali dva. Če potegnem črto pod današnji dan, je bil ta, za našo ekipo izjemno uspešen in le upam lahko, da bo enako tudi jutri."

Gaber Keržišnik

foto: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol