Jan Poropat je evropski prvak v minimotu

8. 8. 2017
Deli

Aktualni državni prvak se je dokazal tudi na dirkah evropskega prvenstva.

Motociklist Jan Poropat je postal evropski prvak v minimotu. Petintridesetletni Primorec je naslov v odprti kategoriji potrdil na finalni dirki v Italiji. Prvi del prvenstva je bil konec julija na Češkem, pretekli vikend pa so motociklisti v Franciaciorti odpeljali še finalne tri dirke.

Poropat, ki je tudi aktualni državni prvak, je evropsko sezono zadnji vikend v juliju na Češkem začel z dvema zmagama in drugim mestom. Na finalne tri dirke se je v Italijo tako odpravil kot vodilni dirkač v prvenstvu. V Italiji sta bila od našega tekmovalca, imetnika licence AMZS, boljša le domača predstavnika. Vendar pa je imel Poropat prednost iz prvih dirk in se je na koncu veselil svojega prvega naslova.

»Počutim se fenomenalno. Končno se je ves trud poplačal. Ko na evropskem tekmovanju slišiš svojo himno, so občutki res neverjetni. Dirke so bile težke in napete do zadnjega kroga. Največja zahvala gre moji družini, prijateljem in vsem, ki so me podpirali na poti do uspeha. Hvala tudi Avto-moto zvezi Slovenije za vso podporo,« ja zadovoljno razlagal evropski prvak, ki ga je ob vrnitvi doma pričakala množica prijateljev. »Ko smo se v nedeljo pozno zvečer z ekipo vrnili iz Italije, nas je doma pričakal čudovit sprejem, ki so mi ga pripravili družina in prijatelji. Zares nepozabno,« je še dodal Poropat, ki sta mu družbo na zmagovalnih stopničkah delala novi evropski podprvak, češki tekmovalec Tomaš Zdaril in tretjeuvrščeni Italijan Manuel Macrelli.

V Italiji smo imeli še dva predstavnika, ki sta tekmovala na dirki za evropski pokal. Ta je letos v kategorijah Ohvale potekal prvič. Jaka Gorjan je tekmoval v kategoriji Ohvale 110 in je izvrstno opravil z dirko. Skupno je evropski pokal po treh dirkah končal na drugem mestu. Posebno zanimiva je bila zadnja vožnja, v kateri so bili tekmovalci tesno skupaj. Gorjan se je tik pred koncem dirke prebil na drugo mesto, kar ga je popeljalo na drugo mesto še v skupnem seštevku. Zmagal je španski tekmovalec Manuel J. S. Osuna. Enej Logar je tekmoval v kategoriji Ohvale 160, kjer so prevladovali domači italijanski tekmovalci. Logar je bil na koncu pri repu uvrščenih, osvojil je deseto mesto. Zmagal je Italijan Daniel Da Lio.

AMZS Šport

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja