Reli Maroko: Sunderland in Gonçalves izpadla iz igre, med avtomobilisti danes najhitrejši Al Attiyah

8. 10. 2017 | Tina Torelli
Deli

Nihče ni pričakoval, da bo reli Maroko nedolžen trening pred Dakarjem, nikoli ni, a prav tako tudi nihče ni pričakoval, da bo puščavo zalila voda. "Haštagu" #eatmydust je (začasno) odklenkalo, v modi je #alligator! Tokrat je slika vredna več kot tisoč besed.

Svoj novi dirkalnik je včeraj utopil Sam Sunderland (KTM), ki se je na reliju Maroko boril za naslov svetovnega prvaka, pa ne le to: Sam si je pri padcu v reko znova poškodoval še ne povsem zaceljeno rebro, davek treningov pred nekaj tedni v Kataloniji. Desno roko si je poškodoval drugi kandidat za krono Paolo Goncalves (Honda), medtem ko bo Pablo Quintanilla (Husqvarna) potreboval čudež, da svoj naslov ubrani - FIM sporoča, da potekajo razgovori o tem, ali je Quintanilla upravičen do "vračila" minut, ki jih je zaradi napake organizatorja izgubil v narasli reki. FIM ima tokrat veliko dela, saj so vse ekipe vložile pritožbe - obravnavali bodo vsak primer posebej in jutri bo zagotovo še prišlo do sprememb na lestvici. Sicer je v današnji maratonski etapi je med avtomobilisti blestel Nasser Al Attiyah (Toyota), pred Loebom in Sainzem (oba Peugeot).

 

Prva hitrostna preizkušnja tretje (maratonske - brez asistence) etape je bila zaradi poplavljenih bregov reke odpovedana, kar je pomenilo, da je dirkače najprej čakalo "ležernih" 400 km do starta druge, 142 km dolge hitrostne preizkušnje, ki je zagrizla v nepredvidljive sipine Merzouge. Sam Sunderland je že odpotoval domov v Dubai, Goncalves zaradi poškodbe ni startal, zato je vsa odgovornost padla na ramena Pabla Quintanille, ki lahko še dobi prvenstvo, če bo najmanj šesti.

Z edino specialno preizkušnjo tretjega dne je najbolje in najhitreje opravil Ricky Brabec (Honda), pred Matthiasom Walknerjem (KTM) in Quintanillo. Boj med štirikolesniki je dobil Alexander Maksimov (Yamaha), pred Keesom Koolenom (Barren) and Alexisom Hernandezom (Yamaha).

Med avtomobilisti se je na vrh zavihtel Katarec Nasser Al Attiyah s Toyoto, ki se je končno znašel na svojem domačem terenu - v sipinah. Drugo in tretje mesto sta si privozila oba voznika Peugeota, Sebastien Loen in Carlos Sainz.

Današnji večer dirkači preživljajo v bivaku daleč od mehanikov, udobno zleknjeni pod beduinskim šotorom sredi Merzouge. Dirkalniki so zaradi 420 km dolge odpovedane prve specialne preizkušnje (baje) zdržali.

Tekst: Tina Torelli

Fotografije: Edoardo Bauer/Rally Zone in Kin Marcin/Red Bull Content Pool

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"