Matevž Irt je prvak Indonezijskega prvenstva v motokrosu

12. 12. 2011
Deli

Slovenski motokrosist Matevž Irt je v družbi mlajšega brata Jerneja sanjsko zaključil prvenstvo v motokrosu. Kot indonezijski prvak si je za nagrado prislužil osebni avtomobil!

Na sobotnih kvalifikacijah je prva skupina motokrosistov vozila v suhem vremenu, druga pa v močnem nalivu in člani ekipe Husqvarna Indonezija (Matevž in Jernej Irt ter moštveni kolega Lewis Stewart iz Avstralije) so žal vozili po mokri stezi. Organizatorji so čase obeh skupin kar združili in tako je Matevž dosegel šesti, Jernej pa dvanajsti kvalifikacijski čas.

Mlajši Irt je v prvi dirki odlično štartal in prevzel vodstvo že po prvem krogu, Matevž pa je za preboj na prvo mesto potreboval kar dvajset minut. Jernej mu je sledil vse do konca dirke in končal pred Novozelandcem Elliot Banksom. »Na blatnem terenu se je ustvarila le ena linija, zato ni bilo lahko priti v ospredje. Pa tudi po tem, ko sem prehitel Jerneja, mi je le ta neprestano vozil povsem za zadnjo gumo,« je razplet prve dirke komentiral zmagovalec Matevž.

V drugi vožnji sta brata po štartu zamenjala vlogi: Matevžu je uspel popoln štart, Jernej pa je boj začel na petem mestu, a hitro napredoval na drugo mesto. Petnajst minut sta brata dobesedno vozila svojo dirko brez popuščanja, nakar je Matevž naredil napako in padel. Do konca dirke je večkrat poizkušal ponovno prevzeti vodstvo, a 'Jerry' ni popustil niti za las. Tako sta na stopničkah glede na prvo dirko izmenjala prvi dve mesti pred kolegom Stewartom.

Lastnik podjetja Husqvarna Indonezija, Duncan Macrae, je bil nad napetim šovom na zadnji dirki in razpletom prvenstva navdušen. »You guys from Slovenia are animals,« (prevod: Vi Slovenci ste živali), je po dirki čestital Matevžu in Jerneju in dodal, da je bila to zanj popolna sezona. Jernej ni bil nič manj nasmejan: »Boljšega zaključka sezone si ne bi mogel želeti. Stati z Matevžem na prvi in drugi stopnički je neprecenljiv občutek. Tekma je bila res odlična, saj vedno tekmujeva stoodstotno in vesel sem, da je danes moral priznati mojo premoč.«

Zaradi največjega števila osvojenih točk v indonezijskem motokros prvenstvu si je Matevž Irt za nagrado prislužil osebni avtomobil in pogostitev tamkajšnjega župana. Na drugem mestu je prvenstvo zaključil Lewis Stewart pred Andreom Sondahom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja