Moto GP: Estoril

13. 4. 2008
Deli

Konec tedna je ljubiteljem motorjev in dirk minil v znamenju dirke za veliko nagrado Portugalske. Da ni le muha enodnevnica, je dokazal najmlajši voznik v razredu moto gp, novinec Španec Jorge Lorenzo.

Z svojo Fiat Yamaho M1 je Jorge dominiral praktično ves konec tedna. Karizmatični Jorge je tako na dirkališču, na katerem v preteklosti še ni okusil sladkobe zmage, deklasiral tekmece, osvojil svoj tretji pole position (po treh dirkah! ! ! ), dosegel najhitrejši čas na dirki in seveda tudi prvič v svoji kratki karieri stopil na najvišjo stopničko prvenstva moto GP. Obenem je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku prvenstva, tako da si z rojakom Pedroso delita enako število točk, trenutno pa ima po treh dirkah zabeleženo po eno prvo, drugo in tretje mesto.

Tako morajo tudi tisti najbolj skeptični le priznati, da uspehi mladega Španca niso le odraz imunosti na pritisk, ampak so posledica izjemnega talenta, poguma in trdega dela. Verjetno ne bomo preveč predrzni, če že zdaj napovemo, da bo za osvojitev naslova svetovnega prvaka letos potrebno ugnati prav Jorgeta. Mimogrede, mnogi mu očitajo neprimerno obnašanje in odnos tudi do najpomembnejših pomembnežev, med drugim se je s španskim kraljem rokoval z liziko v ustih, a obenem pozabljajo, da je fant star šele 20 let in da se mu najverjetneje j . . za mnenje drugih. Nenazadnje mu bančni račun polni tovarna lizik in ne španski kralj.

Sicer je bila dirka polna zanimivih dvobojev in prehitevanj, na začetku dirke pa je zaradi rosenja steza postala neprijetno drseča. Po številnih rošadah takoj po štartu se je v prvem delu dirke na prvem mestu vozil Valentino Rossi in tako zbudil upanje, da se bo le uspel vrniti v sam vrh in pripeljati prvo letošnjo zmago gumarju Bridgestone-u. No najprej ga je ugnal Lorenzo, kasneje pa še Dani Pedrosa s Hondo. Sloviti doktor je tako na koncu zasedel tretje mesto, četrti je bil Edwards z Yamaho, peti Hopkins (Kawasaki), šesti Stoner in sedmi novinec James Toseland (Yamaha).

Prav zanimiv je bil dvoboj dveh aktualnih svetovnih prvakov - eden iz prvenstva moto GP, drugi iz Superbike-a. Glede na videno bi brez težav ovrgli mit, da so piloti prvenstva moto GP boljši od tistih iz Superbike-a. V tem dvoboju je bil sicer uspešnejši Stoner, ki pa je bil z rezultatom kljub vsemu razočaran. Povedal je, da v ekipi ne vedo v katerem grmu tiči problem, ter da je rezultat še toliko slabši, saj so pred 6 meseci na testiranjih na tem dirkališču brez težav ugnali konkurenco. Videli smo tudi dva spektakularna padca Doviziosa in Haydena.

Po treh dirkah se že nekako oblikuje slika razporeditve moči v tej sezoni. Trenutno je zmagovalni kombinaciji najbližje paket Yamaha-Michelin-Lorenzo, dobro se držita tudi v prejšnjih letih manj uspešna Kawasaki in Suzuki. Zanimiv je predvsem Ducati, ki letos očitno le ni tako dober, kot so ob predstavitvi na letošnjem Wrooom festivalu zagotavljali vodilni Ducatijevi možje. Drugi Ducati, ki ga vozi sicer odlični Marco Melandri, je zasedel šele 13. mesto, svetovni prvak Stoner pa tudi nekako ne najde stika z najboljšimi.

Prvenstvo se bo nadaljevalo čez tri tedne 4. maja na Kitajskem.

P.S. izbor fotografij je tokrat posvečen predvsem zmagi Jorgeta Lorenza.

(Matjaž Tomažič)

Vrstni red dirkačev po treh dirkah:

1. Lorenzo (Yamaha) 61 točk

2. Pedrosa (Honda) 61 točk

3. Rossi (Yamaha) 47 točk

4. Stoner (Ducati) 40 točk

5. Toseland (Yamaha) 29 točk

6. Capirossi (Suzuki) 26 točk

7. Hopkins (Kawasaki) 24 točk

8. Edwards (Yamaha) 22 točk

9. Dovizioso (Honda) 21 točk

10. Hayden (Honda) 19 točk

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja