Moto GP: Indianapolis

15. 9. 2008
Deli

Znamenito stezo enega najstarejših dirkališč na svetu so včeraj popoldne med dirko prvenstva MotoGP oplazili ostanki uničujočega orkana Ike, ki je v prejšnjem tednu v ZDA povzročil pravo upostošenje. No, posebne škode tokrat na prvi dirki Moto GP na tem dirkališču ni povzročil, je pa očitno poleg tega, da je bilo potrebno dirko sedem krogov pred koncem prekiniti, poskrbel za nekaj (pričakovanih) presenečenj.

Svojo sedmo letošnjo zmago si je po sili razmer povsem zasluženo privozil Valentino Rossi, ki je z napadalno vožnjo ugnal vodilnega Haydena in tako v trenutku ko je bila dirka prekinjena vozil na prvem mestu, zato je tudi stopil na najvišjo stopničko in si tako še dodatno približal osvojitev naslova prvaka v letošnji sezoni. Pričakovano je presenetil tudi nekdanji prvak Hayden, ki je tako na pragu svojega doma prvič v letošnji sezoni stopil na zmagovalne stopničke. Del dirke je prvič v svoji karieri vodil Andrea Dovizioso, prvič pa je v mokrih pogojih na stezi na stopničke stopil tudi Lorenzo.

Dirkači so kljub temu, da so funkcionarji med dirko pokazali rdečo zastavo, do takrat prevozili več kot dve tretjini celotne razdalje, zato so točke podeljene, kot bi dirko odpeljali do konca. Prvo mesto je torej pripadlo Rossiju, drugo Haydenu, sledili pa so Lorenzo, Stoner, Dovizioso in ostali.

Poleg zmage je Rossiju pripadla tudi čast, da je zmagal na dirki, ki je bila na sporedu prvič v zgodovini, sicer pa je to prva motociklistična pomembnejša dirka na tem dirkališču po skoraj stotih letih (1909). V zgodovino se je vpisal tudi kot dirkač z največ zmagami v kraljevem razredu, z 69 zmago je prehitel rojaka Agostinija.

Nekateri dirkači so bili nad stezo zelo navdušeni, drugi manj, vsi pa so si bili enotni, da je bilo dirkanje v takih vremenskih razmerah ob tako močnem vetru nemogoče in nevarno, zato so si resnično želeli rdečo zastavo.

Matjaž Tomažič

Vrstni red dirkačev v skupnem seštevku

1. Rossi Yamaha 287

2. Stoner Ducati 200

3. Pedrosa Honda 193

4. Lorenzo Yamaha 156

5. Dovizioso Honda 129

6. Vermeulen Suzuki 117

7. Edwards Yamaha 109

8. Hayden Honda 104

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja