Moto GP: Le Mans

18. 5. 2008
Deli

Peta dirka letošnje sezone v razredu Moto GP je minila v znamenju boja za drugo mesto. Prvega je suvereno odpeljal Rossi in s tem dosegel svojo 90. zmago v karieri, prav toliko jih je uspel nanizati njegov vzornik in prijatelj Angelo Nieto.

S tem veselja priljubljenega Italijana še ni bilo konec, saj je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, jagoda na torti pa je 'poraz' Michelina na domačem terenu. Sicer pa Rossi sladkobe dveh zaporednih zmag ni okusil vse od dirke v Miguelu leta 2006. Več kot dovolj razlogov za veselje, torej.

Sicer je bila dirka polna preobratov, dirkačem jo je zagodlo tudi vreme, saj je med dirko začelo deževati, a to ni zmotilo letošnjega senzacionalnega novinca Jorga Lorenza, ki je navkljub težkim poškodbam obeh gležnjev in klavrnem začetku dirkaškega vikenda svojo Fiat Yamaho v cilj pripeljal na drugem mestu pred tretjim Colinom Edwardsom, ki je dirko začel z najboljšega štartnega položaja. Do današnje dirke vodilni v svetovnem prvenstvu je izgubil dvoboj z Edwardsom in se tako v skupnem seštevku na drugem mestu izenačil z svojim največjim tekmecem Lorenzom. Svetovni prvak Casey Stoner je tokrat imel smolo saj mu jo je zagodla tehnika, veriga njegovega Ducatija GP08 tokrat ni zdržala naporov zahtevnega dirkališča.

Yamaha je na dirki v Le Mansu ta konec tedna dominirala, Honda in Suzuki sta bila bolj ali manj izenačena, Ducati se je moral zadovoljiti šele z enajstim mestom Eliasa. Prvenstvo postaja iz dirke v dirko bolj zanimivo, razlika v skupnem seštevku treh vodilnih znaša le 3 točk, resno lahko v boj za osvojitev naslova posežejo 4 dirkači, tehnika je letos bolj izenačena kot smo bili vajeni v preteklih letih.

Matjaž Tomažič

Vrstni red dirkačev:

1. Rossi ITA Yamaha 97

2. Lorenzo ŠPA Yamaha 94

3. Pedrosa ŠPA Honda 94

4. Stoner AUS Ducati 56

5. Edvards ZDA Yamaha 47

6. Capirossi ITA Suzuki 42

7. Hayden ZDA Honda 37

8. Dovizioso ITA Honda 36

9. Toseland VB Yamaha 33

10 .Nakano JAP Honda 28

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"