Moto GP: LeMans

Na nedeljski dirki v francoskem Le Mansu jo je dirkačem močno zagodlo vreme, še najbolj pa aktualnemu svetovnemu prvaku Rossiju, ki je ostal brez točk. Je pa vremenska zmeda razveselilia marsikoga drugega.

Nekoliko nenavadna dirka je zaradi hitrega sušenja sprva mokre steze v bokse privabila dirkače, ki so menjali motorje z dežnimi gumami za motorje z slick gumami. Prvi se je za ta manever odločil Rossi, kar pa se je kasneje izkazalo za neposrečeno, saj je v hitrem ovinku izgubil oprijem in skupaj s svojo Yamaho zdrsel v pesek, posledično pa je na današnji dirki ostal brez osvojene točke.

Medtem je moštveni kolega Lorenzo uprizoril dirko, na kateri praktično ni imel težav in se že drugič letos pripeljal v cilj kot zmagovalec. Presenetljivo hiter je bil tudi Marco Melandri s Kawasakijem. Pravzaprav nihče ni zares pričakoval, da bo Kawasaki, ki na prvenstvu sprva sploh ni želel nastopiti, sposoben osvojiti mesto na zmagovalnih stopničkah, osvojenega drugega mesta pa se je razveselil tudi Melandri, ki v lanski sezoni po nobeni dirki ni stal na zmagovalnih stopničkah. Tretji je bil Dani Pedrosa s Hondo, sledila pa sta mu Dovizioso (Honda) in Stoner (Ducati).

Rossijev ponesrečen konec tedna nekateri komentirajo kot polom, drugi pa v pravem dirkaškem duhu njegovo odločitev o prehitri menjavi motorja podpirajo. Nenazadnje je tveganje del dirkanja in Valentino je nanj očitno pripravljen, sicer pa je Rossi eden izmed dirkačev, ki bo izgubljene točke v nadaljevanju sezone znal nadoknaditi. Ne glede na to je nekoliko spremenjen tudi vrstni red dirkačev v skupnem seštevku, na prvo mesto se je s točko prednosti povzpel Jorge Lorenzo, prej vodilnega Rossija pa je dohitel tudi Casey Stoner.

Naslednja dirka bo čez dva tedna na stezi Mugello v Italiji.

Vrstni red dirkačev:

1. Lorenzo 66 točk

2. Rossi 65 točk

3. Stoner 65 točk

4. Pedrosa 57 točk

5. Dovizioso 43 točk

6. Melandri 43 točk

7. Edwards 35 točk

8. Vermeulen 31 točk

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja