Moto GP: Nemčija-Sachsenring

15. 7. 2008
Deli

Deseta letošnja dirka prvenstva Moto GP se je v anale tega čudovitega športa zapisala kot mokra. Mokra steza je zahtevala svoj davek, na svoj račun pa so prišli dirkači, ki tudi zaradi tehničnih razlogov svojih sposobnosti na suhi stezi ne morejo pokazati.

'Davčna' je tako prvega obiskala Lorenza, ki mu je uspelo pobrati svojo Yamaho in nadaljevati dirko, že v petem krogu pa je zaradi nedolžnega zdrsa vodstvo zapravil Španec Lorenzo. Izkazalo se je, da zdrs le ni bil tako nedolžen, saj si je nesrečni Dani zlomil zapestje in poškodoval gleženj. V travi in pesku sta končala še Melandri in Edwards.

Na stopničke so stopili Stoner, Rossi in Vemeulen, sledili pa so De Angelis, Dovizioso, Guintoli, Capirossi in ostali. Nedeljska zmaga je bila tretja zaporedna in četrta letošnja lovorika za Stonerja in kot kaže v njegovi izjavi izpred dobrega meseca dni, da so v moštvu uspeli odkriti zmagovalno kombinacijo nastavitev, le je nekaj resnice. Rossi je z drugim mestom in tudi po zaslugi odstopa Perdrose ponovno prevzel vodstvo v skupnem seštevku prvenstva.

Niz treh zaporednih zmag je v boj za osvojitev prvenstva ponovno vrnil Stonerja, ki se z zaostankom 20 točk za vodilnim Rossijem nevarno približuje. Glede na možnost, da Pedrosa zaradi poškodbe na naslednji dirki v znameniti Laguna Seci-ZDA ne bo nastopil, je Rossi lahko zelo zaskrbljen, saj je avstralec zanesljiv in iz dirke v dirko hitrejši. Da je mojster mokre steze in neugodnih razmer, je ponovno dokazal Chris Vermeulen, ki s svojim Suzukijem že praviloma zablesti prav v slabih pogojih.

Prvenstvo postaja vse bolj zanimivo, začenja se špekulirati o raznih prestopih, sledi pa tudi po mnenju nekaterih najatraktivnejša dirka sezone. Dirka, ki je rezervirana izključno za kraljevski razred, slovita dirka v Laguna Seci v ZDA.

Matjaž Tomažič

Vrstni red dirkačev:

1. Rossi 187

2. Pedrosa 171

3. Stoner 167

4. Lorenzo 114

5. Edwards 98

6. Dovizioso 90

7. Vermeulen 73

8. Hayden 73

Po dirki so povedali:

Casey Stoner - zmagovalec

Nemočno sem opazoval Danija, ki se je suvereno oddaljeval od skupine in nisem imel prav nobenih možnosti, da bi mu sledil. Zaradi izbire trših gum sem potreboval dlje časa, da so se gume primerno ogrele, medtem pa je Danijev tempo prekinil njegov padec. Po tem sem prevzel vodstvo in moja edina naloga je bila, da vsak krog pridelam nekaj prednosti.

Valentino Rossi - drugo mesto

Zadovoljen sem z drugim mestom, saj sem s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Glede na to, da sem štartal iz tretje vrste zaradi česar sem izgubil precej časa v začetku sem se v slabih razmerah zabaval in sem nasploh zadovoljen z drugim mestom

Chris Vermeulen - tretje mesto

Včeraj na kvalifikacijah nismo bili uspešni. Štart iz pete vrste je bil neugoden zlasti zaradi močnega pršenja vode izpod koles ostalih dirkačev. Kljub temu sem se uspel prebiti v ospredje a sem bil za lovljenje najhitrejših tokrat prepočasen. Sicer se stopničk zelo veselim.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja