Moto GP: Pedrosa 'razturil' v domači Španiji

9. 6. 2008
Deli

Včerajšnja dirka prvenstva Moto GP v Španiji je bila ena tistih, med katero so si navijači Stonerja in Rossija zaradi stiskanja pesti dobesedno lomili prste. A to ni zmotilo domačina Danija Pedrose, ki je tokrat s konkurenco dobesedno pometel.

Že po prvem ovinku je Pedrosa zavzel prvo mesto in izkoristil gnečo, ki se je nabrala za njim. V nadaljevanju dirke se je odpeljal daleč naprej in večino dirke vozil s prednostjo dobrih osem sekund pred svojimi najbljižjimi zasledovalci. Izmenično sta bila to svetovni prvak Stoner in Rossi, ki sta tokrat prikazala pravo predstavo. S kolesom ob kolesu sta izganjala hudiča iz rdečega Ducatija in modro bele Yamahe, oba obuta v Bridgestoneove gume. Dva kroga pred koncem je Rossiju le uspelo prehiteti Stonerja in ga tudi zadržati za seboj. Z drugo zmago v letošnji sezoni in šesto v karieri, se Pedrosa sicer ni povzpel na prvo mesto, a se je vodilnemu Rossiju uspel približati na vsega sedem točk razlike.

V ozadju so se zvrstili še Dovizioso, ki je s četrtim mestom in pet sekundno prednostjo pred petim Edwardsom dosegel svoj najboljši rezultat v karieri. Šesti je bil novinec James Toseland, ki nikakor ni razočaral, saj je na tem dirkališču dirkal prvič v življenju.

Jorge Lorenzo, dirkač, ki je v začetku sezone zaslovel kot največje presenečenje in že skoraj postal legenda, zaradi pretresa možganov po padcu na petkovem treningu na dirki ni nastopil. Nasploh bo moral talentirani in vrhunski Lorenzo svoj izjemen talent nadgraditi z nekaj premišljenosti in se zadovoljiti tudi z manj vrhunskimi rezultati. Kar nekaj točk je namreč že izgubil zaradi nanizanih padcev in poškodb. A izkušnje se kopičijo in na Jorgeta bo potrebno v prihodnosti zagotovo še računati, nenazadnje je Lorenzo kljub vsemu še vedno tretji v skupnem seštevku.

Komentarji prvih treh dirkačev po dirki:

Dani Pedrosa

'Enostavno ne vem, od kod se je vzel ritem. Bila je čudovita dirka, čudovito je bilo zmagati. Na tem dirkališču sem zmagal že v razredu 125 ccm , 250 ccm, zdaj pa se pridružuje še današnja lovorika. Odločil sem za drugačne nastavitve kot na treningu in to je očitno delovalo'.

Valentino Rossi

'Kakšna dirka! ! Zadovoljen sem z dvajsetimi novimi točkami in užival sem v prehitevanju in izjemnem dvoboju z Caseyem'.

Casey Stoner

'Zaradi neznanega razloga pred vstopom v ovinke na zadnjem kolesu nisem imel pravega občutka, ta pa je na tem dirkališču zelo pomemben. Izgubil sem zaupanje in bil zaradi tega pri zaviranju bolj zadržan. Na splošno s svojo vožnjo nisem najbolj zadovoljen, na koncu pa je vse skupaj postalo le še borba z Valentinom. Očitno bom moral biti s tretjo stopničko le zadovoljen.'

Matjaž Tomažič

Vrstni red dirkačev:

1. Rossi 142

2. Pedrosa 135

3. Lorenzo 94

4. Stoner 92

5. Edwards 69

6. Dovizioso 56

7. Toseland 53

8. Capirossi 51

9. Hayden 48

10. Nakano 43

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"