Moto GP: Shanghai

Colin Edwards je prekinil serijo najboljših štartnih položajev novinca Lorenza, ki je tokrat dirko začel iz druge vrste, prvo vrsto sta zapolnila še Valentino Rossi in Casey Stoner.

Lorenzo, ki si je na petkovem treningu poškodoval gleženj, je z rezultatom zelo zadovoljen, saj se je bal, da na današnji dirki sploh ne bo mogel nastopiti. Edwards je z najboljšega položaja dirko začel tretjič v karieri. Pričakovali smo mokro dirko, a je vreme zdržalo, dirka je bila tako čista, izgovorov ni.

Edwards svoje prednosti na sami dirki žal ni uspel obdržati, drug za drugim so ga prehitevali, Rossi, Pedrosa, Stoner, Hayden, Lorenzo in ostali. V osredju sta se za prvo mesto večino dirke borila Rossi z Yamaho in Pedrosa s Hondo, daleč zadaj se je osamljen vozil Casey Stoner. Dirka v Shanghaiu je očitno dirka dirkačev in ne tehnike, saj nobeden od proizvajalcev ni posebej izstopal. Na prvih treh mestih so tako končali Yamaha z hidravličnim krmiljenjem ventilov, Honda s klasičnimi vzmetmi in Ducati s tehnologiljo Desmo. Časi krogov na dirki so bili zelo podobni tistim na kvalifikacijah, najvišje hitorsti celo višje.

Rossi je zmago krvavo potreboval (zmagal ni se od lanske dirke v Estorilu) in jo dobil, bolj kot zaradi zmanjšanja zaostanka v skupnem seštevku iz 14 na 9 točk za Pedroso je ta zmaga pomembna kot motivator za nadaljevanje sezone, zmage se je Rossi veselil v svojem zančilnem slogu, poslovilni krog je trajal kar osem minut. Dani Pedrosa je končal drugi, tretji je bil Stoner.

Kot kaže letošnja sezona, ne bo podobna dirki enega samega konja, prednost vodilnega Pedrose se zmanjšuje, starim mačkom kot so Stoner, Pedrosa, Melandri, Rossi v zelnik skačeta tudi dva odlična novinca, Lorenzo in James Toseland. Pa tudi gumarji še niso rekli svoje zadnje besede . .

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja