MotoGP Brno: Rossi 'sesul' Lorenza

17. 8. 2009
Deli

S prepričljivo, že 102. zmago v kraljevskem razredu, je Valentino Rossi povečal svojo prednost v skupnem seštevku na 50 točk.

Valentino Rossi je z nedeljsko vožnjo povsem upravičil sloves favorita in si privozil zadostno prednost, da je zmago z vožnjo po zadnjem kolesu proslavljal že nekaj ovinkov pred ciljno ravnino. Pred skoraj 140.000 gledalci pa se ni mogel veseliti Jorge Lorenzo, ki je pet krogov pred koncem v boju za vodilni položaj padel in s tem izgubil še dodatnih 20 točk, ki bi jih sicer dobil za drugo mesto.

Da je bil pritisk za sicer izjemno hitrega Španca prevelik, dokazuje tudi njegova nešportna poteza, ko je v pesek odvrgel rokavice in obrcal svoj dirkalnik. Temperametnega Lorenza je kljub temu potrebno razumeti, saj je bil na tej progi svojega tekmeca Rossija sposoben premagati.

Z enajstimi sekundami zaostanka je drugo mesto osvojil Dani Pedrosa s Hondo, ki v skupnem seštevku počasi dohiteva Lorenza in Stonerja, za katerega je sezona najverjetneje izgubljena. Za Pedroso sta se skozi cilj pripeljala dirkača Honde, najprej Elias za njim pa Dovizioso. Najhitrejši z Ducatijem je bil tokrat nekdanji prvak Hayden, ki je končal na šestem mestu za Capirossijem na Suzukiju.

Na ponedeljkovih testiranjih v Brnu pa je z najhitrejšim časom spet blestel Lorenzo, ki se je zaradi svojega spodrsljaja javno in športno opravičil celotnemu moštvu Fiat Yamaha. Brez dvoma je fant iz pravega dirkaškega testa - temperamenten, hiter in prizemljen.

Prvenstvo se bo nadaljevalo na drugi strani luže v Indianapolisu.

Vrstni red dirkačev v skupnem seštevku:

1. Rossi Yamaha 212

2. Lorenzo Yamaha 162

3. Stoner Ducati 150

4. Pedrosa Honda 135

5. Edwards Yamaha 112

6. Dovizioso Honda 107

7. DePuniet Honda 80

8. Melandri Kawasaki 79

9. Capirossi Suzuki 77

MaT

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja