MotoGP Donnington: prva zmaga Doviziosi

27. 7. 2009
Deli

V pričakovanju ponovnega dvoboja med Rossijem in Lorenzom so se na dirki v Donningtonu stvari razpletle nekoliko drugače.

Pred skoraj 90.000 gledalci je prvo zmago v kraljevem razredu v svoji karieri osvojil Italijan Andreas Dovizioso s Hondo. To je po več kot letu dni tudi prva dirka, na kateri je zmagal dirkač, ki doslej še ni stal na najvišji stopnički. Če malce pobrskamo po spominu je nazadnje prvič zmagal Lorenzo na Portugalskem.

Pogoji na nedeljski dirki vsaj kar se tiče vremena niso bili najboljši, saj je na trenutke nekoliko rosilo, pa tudi temperatura asfalta ni bila dovolj visoka, da bi se gume primerno ogrele in nudile dovolj oprijema. O tem, da pogoji niso bili povsem običajni je na tiskovni konferenci govoril tudi zmagovalec Dovizioso, vendar je kljub temu z svojo prvo zmago izredno zadovoljen. Drugo mesto je v Donningtonu pripadlo Edwardsu (Yamaha), tretji je bil De Puniet (Honda), četrti pa De Angelis, prav tako s Hondo.

S padcem sta se ukvarjala Lorenzo in Rossi, slednji je dirko sicer lahko nadaljeval in končal na petem mestu, s čimer si je nekoliko povečal prednost pred Lorenzom, ki v Donningtonu ni osvojil novih točk.

Casey Stoner je svojega Ducatija v cilj pripeljal štirinajsti in prav tako ni bistveno spremenil razmerij v skupnem seštevku.

Prvenstvo se bo skoraj mesecu dni poletnega odmora nadaljevalo v Brnu 16. avgusta.

Vrstni red dirkačev v skupnem seštevku:

1. Rossi Yamaha 187

2. Lorenzo Yamaha 162

3. Stoner Ducati 150

4. Pedrosa Honda 115

5. Edwards Yamaha 103

6. Dovizioso Honda 94

7. Melandri Kawasaki 79

8. De Puniet Honda 74

9. Vermeulen Suzuki 67

10. Capirossi Suzuki 66

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja