MotoGP: Plavajoče v Le Mansu

Peta dirka sezone prvenstva MotoGP v francoskem LeMansu se je v zgodovino vpisala kot ena najbolj razburljivih, nepredvidljivih in zanimivih. Dirkališče LeMans slovi kot eno z najbolj muhastim vremenom in tudi tokrat ni bilo nič drugače.

V kraljevskem razredu sta na dirki uvodoma povedla domačina Randy de Puniet s Kawasakijem in Sylvain Guintoli z Yamaho. Poznavanje domačega terena je obema omogočilo brezkompromisen boj z najhitrejšimi, žal pa sta zaradi padca vodilni mesti oba izgubila.

Do desetega kroga je bil asfalt na stezi popolnoma razmočen, krotenje več kot 200 konjskih zverin in dober rezultat pa je postalo misija nemogoče. Dirkači so v boksih množično menjavali motorje z dežnimi gumami, kaotično stanje pa se je umirilo šele ko so vsi dirkači presedlali na druge motorje. V tem obsedenem stanju se je najbolje znašel avstralec Chris Vermeulen, ki je s svojim Suzukijem nato vodstvo obdržal vse do konca dirke in si tako pripeljal svojo prvo zmago v tem razredu in prvo po šestih letih za Suzuki. Drugi je dirko končal Marco Melandri s Hondo, tretji pa Casey Stoner z Ducatijem. Vsi trije dirkači, ki so tokrat stopili na zmagovalne stopničke vozijo na Bridgestoneovih gumah.

Italijan Valentino Rossi se tokrat na mokri stezi ni posebej izkazal, dirko je končal kot šesti, hrbet pa sta mu pokazala Pedrosa na četrtem in Hofmann na petem mestu.

Gledalci nikakor niso zaman vztrajali na razmočenih tribunah, saj so lahko uživali v pogledih na spektakularna drsenja skozi zavoje, prehitevanjem, priča pa so bili tudi številnim padcem, ki so se na srečo končali brez resnih poškodb. Cilja na dirki ni videlo sedem dirkačev.

Vrstni red voznikov

125 ccm:

Pesek (91), Talmacsi (82), Faubel (77), Corsi (55), Gadea (46)….

250 ccm:

Lorenzo (120), Doviziose (88), De angelis (75), Bautista (64), Barbera (47)…

MotoGP:

Stoner (102), Rossi (81), Pedrosa (62), Melandri (61), Vermeulen (55), Hopkins (48), Capirossi (38), Ellias (35), Edwards (35), Hofmann (30)…

Vrstni red tovarne

Moto GP:

Ducati (102), Honda (89), Yamaha (81), Suzuki (71), Kawasaki (28), KR212V (4)

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol