MotoGP: Rossi zmagal na domačih tleh

7. 9. 2009
Deli

Na dirki za veliko nagrado San Marina je z mojstrsko vožnjo svetovni prvak Rossi navdušil množico svojih navijačev in še enkoliko povečal prednost v skupnem seštevku.

V 28 krogih je Rossi ponovno dokazal, da je s svojo Yamaho najresnejši kandidat za osvojitev naslova svetovnega prvaka, zanj že devetega. Njegova prednost v skupnem seštevku tako zdaj znaša 30 točk, kar je dovolj, da breme po obveznih zmagah ne vpliva na odločitev prvaka. Rossi ima za osvojitev naslova dovolj že drugo mesto na vseh štirih dirkah, ki so do konca sezone še preostale.

Z dirko v Misanu je Rossi dosegel tudi osebni uspeh, saj mu za osvojitev vseh Pole Positionov manjka le še najboljši štartni položaj v Laguna Seci, sicer pa je bil to njegov šesti pole v tej sezoni. Svoj neuspeh iz Indy-ja pa je Rossi 'proslavil' z sliko osla na čeladi in oslovskimi ušesi, ki si jih je nadel pred svojimi oboževalci in na ta način pokazal, kako nespametna je bila napaka v Ameriki.

V sami dirki si Rossi prav velike prednosti ni privozil, je pa večino dirko odpeljal brez pritiska konkurentov, medtem pa so pravi boji za boljšo uvrstitev potekali v ozadju. Drugo mesto je zasedel Jorge Lorenzo s Fiat Yamaho, tretji pa je bil Dani Pedrosa (Honda). Pedrosa se je s tretjim mestom povzpel tudi na tretje mesto v skupnem seštevku, pred odsotnega Stonerja.

Nicky Hayden je po uspehu v Ameriki tokrat postal nedolžna žrtev med trkom Edwardsa in De Angelisa, kasneje je bil De Angelis s strani Edwardsa označen kot 'dumb Italian', sicer pa je bil najhitrejši z Ducatijem Mika Kalio, ki je končal na sedmem mestu.

Na naslednji dirki v Estorilu naj bi se na motor vrnil tudi Casey Stoner, ki je kljub vsemu edini, ki je z Ducatijem sposoben mešati štrene pri vrhu. Boj za naslov je Avstralec sicer že izgubil, bo pa vsekakor zanimivo spremljati dogajanje v boju za tretje in četrto mesto s Pedroso.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja